EU-dom kan redde miljøaktivist fra straff for piratvirksomhet

En italiensk Greenpeace-aktivist ble trukket for retten i Spania etter en demonstrasjon mot oljeboring ved Kanariøyene. Nå kan en EU-dom bidra til å redde henne fra straff.

Mathilde Brunetti er tiltalt for piratvirksomhet etter en fredelig Greenpeace-protest utenfor Lanzarote, hvor hun ble skadet i beinet da marinen rammet aktivistenes småbåter. Foto: Greenpeace

EUs voldgiftsdomstol slår fast at 28 Greenpeace-demonstranter ikke kan straffes for piratvirksomhet i henhold til FNs internasjonale lov for havene etter en demonstrasjon mot oljeboring i Arktis.

Demonstrantene ble arrestert av russisk marine og anmeldt for piratvirksomhet.

Lovlig protest

EU-dommen sier at protester til havs er en lovlig aktivitet som er relatert til friheten til å navigere, skriver Greenpeace i Spania på sine nettsider, og oppfordrer spanske myndigheter til å lese denne delen av dommen nøye.

15. november i fjor demonstrerte Greenpeace utenfor Kanariøyene mot oljeselskapet Repsols pågående leteboring etter olje og gass med boreskipet Rowan Renaissance.

Et krigsskip fra den spanske marinen bevoktet området rundt boreskipet.

Marinen skadet aktivister

Greenpeace satte ut gummibåter fra skipet Arctic Sunrise og satte kurs mot boreskipet med protestbannere om bord. Marinen gikk til motaksjon med egne småbåter og rammet Greenpeace-båtene med stor kraft.

Greenpeace-aktivisten Mathilde Brunetti falt i vannet da båten ble truffet og alvorlig skadet i beinet. Tre andre aktivister fikk lettere skader.

Tiltalt for piratvirksomhet

Marinen leverte etter hendelsen en rapport til domstolene som førte til at det ble tatt ut tiltale mot den skadde aktivisten Brunetti, og bare henne, for piratvirksomhet.

Greenpeace klaget på sin side kapteinen på krigsskipet og mannskapet på småbåtene inn for domstolene for uaktsomhet, skadeverk og forvoldelse av skade på mennesker.

Tags