Drøm søtt på sjokoladefabrikk i Las Palmas

OVERNATTING: Er du lei av stereotype hoteller uten særpreg og ser etter annerledes overnatting på Gran Canaria? På Old Chocolate Factory i hjertet av Las Palmas kan du drømme søtt og rimelig i sjarmerende, historiske omgivelser. 

Hvis du er ute etter overnatting på et sted som er mer personlig enn det meste som fins, og skiller seg ut fra alt annet på Gran Canaria, kan ærverdige, emblematiske hus være noe for deg.

Husene har særpreg fra gulv til møne både innvendig og utvendig, og ligner ikke noe annet sted du har overnattet.

De siste årene er noen av disse staselige, gamle bygningene i Las Palmas gjort om til overnattingssteder.

Tidligere sjokoladefabrikk

Old Chocolate Factory er et slikt hus.

Den 110 år gamle bygningen, en tidligere sjokoladefabrikk, ligger sentralt i den gamle bydelen Vegueta, omringet av museer, katedral, kirker, vakre torg, markeder og koselige smårestauranter.

Byens beste handlegate ligger en kort spasertur unna.

Anonym fasade

Fra gata ser pensjonatet ganske anonymt ut.

Det fins ikke en gang et skilt på fasaden som viser at det er et overnattingssted, kun et skilt der det står «CE» for Casa Emblematica, emblematisk hus.

Huset er bare 8,2 meter bredt, og ser ikke ut til å være særlig stort, men fasaden bedrar: På 30 meters dybde og nesten 15 meters høy er det plass til en hel del.

Tilbake i tid

Idet du åpner døren og trår inn i entreen, er det som å ta et steg 100 år tilbake i tid.

Vakre, antikke entremøbler med et gedigent speil. En staselig tretrapp slynger seg i elegante buer opp mot glasstaket høyt der oppe.

Inne i den flislagte patioen bugner det av grønne vekster og blomster. Et par fargerike småfisker plasker rundt i en sentralt plassert, liten fontene hvor vannet sildrer og blinker som små sølvmynter i lysspillet som flommer inn gjennom de store takvinduene.

Avslappende atmosfære

Skuldrene faller ned, og roen faller på. Det er svalt, det er stille, og det er vakkert.

Du får umiddelbart lyst til å sette deg ned og lese en god bok i en av de innbydende stolene ved fontenen mens du nyter feriefreden. Fra tid til annen vil du kaste et blikk på skyggespillet som sakte flytter seg over murveggene.

Bare kjenne at nå, nå er det ferie, nå.

Kraftig forfalt

Etter å ha blitt brukt til sjokoladefabrikk, sto huset og forfalt i flere tiår til det minnet mer om en ruin enn et hus.

I 2010 kom redningen. Da startet det finske ekteparet Mika Westermarck og Sirkku Höltä, arkitekt og interiørarkitekt, den nærmest umulige oppgaven å redde huset og gjøre det om til et attraktivt pensjonat i luksusklassen.

Enorm oppgave

Det tok fire år før de første gjestene kunne ønskes velkommen med en sjokoladebit.

Sirkku Höltä legger ikke skjul på at restaureringen var en i overkant stor oppgave. Mange trodde ikke de ville lykkes.

– Vi visste før vi begynte at det ville bli et formidabelt slit, men det ble nok enda tøffere enn vi fryktet, sier hun til Canariajournalen.no.

 Det dukket opp noen overraskelser underveis i oppussingen, slik det gjerne gjør med gamle bygninger, og ekteparets fantasi og kreativitet for å finne gode løsninger ble satt på en stor prøve. Resultatet er imponerende.

Respektfull restaurering

Huset er restaurert og bygget om med stor respekt for fortidens prakt, men med praktisk bruk for øyet. Flere av de gamle innredningsdetaljene er bevart.

I dag fremstår det som ett av de mest spennende og annerledes stedene du kan overnatte på Gran Canaria.

– Mange av dagens turister ser etter alternativer til hoteller. Old Chocolate Factory er et historisk hus som er tilpasset til overnatting. Responsen er god.  Vi har hatt 80 prosent belegg fra desember til april den siste vintersesongen, sier Sirkus Höltä.

Mange av møblene og innredningsdetaljene er funnet på bruktmarkeder og i konteinere, og noe har de restaurert selv.

Sentralt i gamlebyen

Overnattingsstedet ligger i hjertet av gamlebyen, ikke langt fra Santa Ana-katedralen. Bygningen går i tre høye etasjer rundt en stor, kanarisk patio.

Frokosten blir servert på en av de innebygde gallerigangene i andre etasje, med store vinduer ut mot patioen og vakre lysekroner hengende i taket.

Legger vekt på god mat

Lokalprodusert honning, hjemmelaget, økologisk appelsinssyltetøy fra små fincaer oppe i fjellene, lokale oster, hjemmebakt brød, et utvalg kaffesorter. Flere forskellige sukkersorter til kaffen og teen. Små og søte kanariske bananer. Mye fersk frukt. 

Ferske blomster på de små frokostbordene hver morgen. Delikat. Lekkert.

– På søndager, hvis noen har fødselsdag, elsker jeg å bake kake. I god, kanarisk ånd varierer også frokosttilbudet fra dag til dag, sier Höltä.

Variert tilbud

I dag har Old Chocolate Factory  fire soverom og to leiligheter i forskjellige størrelser og med hver sin spesielle stil. Flere rom er under oppussing

Opptil åtte personer kan bo i den største leiligheten, som de har kalt Loft. Der fins det et dobbeltrom, et enkeltrom, pluss et ekstra enkeltrom i underetasjen, tre bad, kjøkken, og stue med dobbel sovesofa.

Knøttliten leilighet

Det fins også en minileilighet for to. Den heter Mini, og er virkelig kompakt, med et bad på bare én kvadratmeter, men er fullt utrustet.

Minileiligheten har inngang både fra gaten og fra patioen.

Gammel jernseng

Det nest største alternativet er Buenos Aires.

Dette er et stort rom med store vinduer ut mot gaten, originalt tregulv, dobbeltseng med en snirklete, gammel metallgavl og en liten engel dinglende oppe under himlingen, to køyesenger og et knøttlite bad med dusj.

Balcon ved siden av har en dobbeltseng, vindu mot gaten, en liten balkong og er uten eget bad.

Illusjon av romfølelse

To andre små rom, Vatican og Versailles, rommer ikke stort mer enn en dobbeltseng, to nattbord, et par stoler, klesskap og en håndvask.

Innredningen, den enorme takhøyden på fire meter og dekoren gjør likevel at de to rommene føles romslige, selv om de ikke har vindu mot gaten, men mot svalgangen.

Kreativ perspektivmaling av veggene i Versailles, som med 11 kvadratmeter er aller minst, gir en virkningsfull illusjon av ekstra romfølelse.

I badet som Balcon, Vatican og Versailles deler på, står et staselig, gammelt badekar på løveføtter.

Små skåler med sjokolade står på nattbordene i alle rommene, så klart, som et nikk til gamle dagers sjokoladeproduksjon.

Utvider tilbudet

Enda ett spennende alternativ er under oppussing i Old Chocolate Factory:

– Vi holder på å gjøre i stand en stor leilighet med egen uteplass på takterrassen, forteller Mika Westermarck.

Leiligheten får navnet Atlantis, og skal være klar om en måneds tid. Takterrassen skal bli klar før jul.

400 år gammelt hus

Mika Westermarck og Sirkku Höltä driver selskapet The Boutique Rooms, og leier også ut et lite, 400 år gammelt hus i Vegueta med takterrasse, to dobbeltrom og en dobbel sovesofa, Dette huset har de også pusset opp fra tilnærmet ruintilstand.

Huset er kaldt Saint Sunday. Det ligger like ved en kirke som ringer med klokkene hver time, så gjestene som bor der har ingen problemer med å holde styr på tiden.

I tillegg skal Vegueta Homes leie ut enda en historisk bygning til turister fra november/desember.