Konkurstruet reiseselskap bekymrer turistnæringen på Kanariøyene

Det store, spanske reiseselskapet Orizonia vakler på kanten av konkurs. Det bekymrer turistnæringen på Kanariøyene dypt.

Orizonia prøver å selge flyeselskapet Orbest og resebyråkjeden Vibo til konkurrenten Globalia, men må vente til konkuransetilsynet har gransket overtakelsen. Foto: Wikimedia Commons

Orizonia har 650 millioner euro i gjeld, og er i store økonomiske problemer.

De prøver nå å berge stumpene ved å legge ned en rekke turistbyrå og selge flyselskapet Orbest og reisebyrået Vibo til Globalia, et annet spansk reiseselskap.

Usikkert om det bli overtakelse

Et salg til Globalia ville i praksis si at restene av Orizonia, med cirka 800 ansatte, ville smelte inn i Globalia.

Men etter at konkurransetilsynet har sagt at de vil ha mer tid til å vurdere overtakelsen, har Globalia fått betenkeligheter.

Nå kan det tenkes at Orizonias selskaper i beste fall vil bli solgt bit for bit til andre kjøpere. Barceló Viajes har meldt interresse.

Turismen fra fastlandet er i fare

Problemet for turistnæringen på Kanariøyene er at Orizonias selskap står for en svært stor del av innenlandsturismen.

Orizonia eier en rekke turistbyråer i Spania, blant annet på Kanariøyene.

Flyselskapet Orbest blir dessuten blant annet brukt av Apollo, Star Tour og Ving til noen av charterflyvningerne fra Norden.

I og med at Orbest har kansellert alle bestillinger fra 20. februar, har de nordiske reiseselskapene vært tvunget til å se seg om etter andre flyselskap som kan overta.

Skylder hotellene mye penger

En annen bekymring for tuirstnæringen på Kanariøyene er at kanariske hoteller har ti millioner euro utestående fra Orizonia, ifølge den spanske foreningen for reisebyråer, FEAAV.

Noen av hotellene skal ha utestående betalinger helt tilbake fra juli i fjor. Enkelte hoteller har opptil 300 000 euro utestående fra Orizonia, ifølge FEAAV, og vil få store problemer hvis de ikke får betalt.

Store oppsigelser kan komme

Hvis det ikke er en løsning på bordet for selskapets økonomiske problemer ved inngangen til mars, vil de måtte si opp cirka 4000 ansatte, meldte selskapets ledelse etter et møte denne uken, ifølge nyhetsbyrået Efe.

De garanterer ikke at de ansatte får lønn i februar.

Orizonia søkte 15. februar om konkursbeskyttelse. Årsaken er at konkurransetilsynet vil bruke tid på å granske det forstående salget av flyselskapet Orbest til Globalia.

Med konkursbeskyttelse kan de holde det gående i inntil fire måneder.

Stor virksomhet

Orizonia hadde en omsetning på 2,4 milliarder euro i 2011. Blant varemerkene er Viajes Iberia, Rumbo, Iberojet, Viva Tours og Orbest.

Hovedkontoret ligger i Palma de Mallorca, og de har regionshovedkontorer i Madrid, Barcelona, Lisboa og på Tenerife.

Selskapet har runt 5000 ansatte og over 1000 slagskontorer i Spania og Portugal.

Tags