Nytt jordskjelv på 5,0 på La Palma søndag

VULKANUTBRUDD: Søndag klokken 18.51 lokal tid inntraff det andre jordskjelvet med en styrke på 5,0 i løpet av ett og et halvt døgn på kanariøya La Palma.

I tillegg til de mange jordskjelvene, kom det en serie eksplosjoner i vulkankrateret i går, og 16 lyn ble registrert i krateret. Foto: Volcanes de Canarias

Jordskjelvet kunne kjennes av innbyggere mange steder både på La Palma, Tenerife og La Gomera, ifølge informasjon på nettsidene til det nasjonale, geografiske instituttet IGN.

Episenteret lå på 38 kilometers dybde sørøst  for i Villa del Mazo.

Det var også et jordskjelv på 4,6 i nabokommunen Fuencaliente på samme tid.

Flere og kraftigere jordskjelv

I går var det igjen en økning i antall og styrke på jordskjelvene.

Natt til i dag og i morgentimene har det også vært mange skjelv i de samme to kommunene, og flere har vært kraftigere enn 3,5. Fra midnatt  til i dag tidlig er det registrert over 70 jordskjelv.

De fleste jordskjelvene inntreffer på dybder mellom 10 og 15 kilometer, og en del, særlig de største, på over 20 kilometers dybde.

Myndighetene ba i går kveld innbyggere i flere kommuner sør på øya om å holde seg innendørs på grunn av jordskjelvene.

Jordskjelvene i området startet 11. september, åtte dager før vulkanutbruddet.

Mye lava og aske

Det har vært særdeles mye røykgass og askeregn de siste par døgnene.

Det meste av vestkysten og nordvestkysten av øya er dekket av aske, noen steder i mange meter tykke lag, og over takmønet på bygninger.

Det kom store mengder svært lettflytende lava ut av vulkanen i går, sa talspersoner for sikkerhetskomiteen i Pevolca, i en pressekonferanse i går.

Noen steder har lavaen en høyde på 30 meter, og bredden er 3100 meter på det bredeste.

Skadeomfang

  • 2574 bygninger og andre konstruksjoner var i går ødelagt av lavastrømmer, ifølge den siste rapporten fra den satellittbaserte tjenesten Copernicus.
  • Ytterligere 146 sto i går i fare for å bli ødelagt.
  • Lavaen dekket i går et areal på cirka 9,75 kvadratkilometer.
  • 2,8 kvadratkilometer landbruk er ødelagt, hvorav 1,6 kvadratkilometer er bananplantasjer, 59 hektar er vinmarker, og 24 hektar er avokadoplantasjer.
  • Cirka 60 kilometer  vei er ødelagt av lava.
  • I alt er cirka 7500 mennesker evakuert.

Vulkanutbruddet startet 19. september på 900 meters høyde i fjellkjeden Cumbre Vueja sør vest på La Palma. Lavastrømmene går vestover mot kysten.

Se bildeserie 1 fra vulkanutbruddet. 

Bildeserie 2 fra vulkanutbruddet.

Temaside om vulkanutbruddet