Nye lettelser i covid-restriksjoner på Kanariøyene fra i dag

CORONA-KRISEN: Nye lettelser i covid-restriksjoner på alle risikonivåer ble i går, torsdag, varslet av Kanariøyenes regjering på en pressekonferanse.

Foto: dotshock

Lettelsene trer i kraft fra klokken 12.00 i dag, fredag 11. februar, står det i en offisiell bulleteng som ble publisert i formiddag.

Endringene gjelder blant annet hvor mange mennesker som kan samles, og åpningstider på de forskjellige risikonivåene.

Fire risikonivåer

Kanariøyene har et system med fire risikonivåer for covid på de ulike øyene. Restriksjonene er strengere på høyere nivåer.

Alle øyene fortsetter fremdeles på de risikonivåene de befinner seg på, ble det kunngjort på pressekonferansen:

Tenerife og Gran Canaria på nivå 4, resten av øyene på nivå 3.

Evalueringen av nivåene skjer én gang i uken.

De vesentligste endringene

  • Opptil 12 personer kan samles på risikonivå 1 og 2, 8 på nivå 3, og 6 på nivå 4.
  • Stengetidene for etablissementer og aktiviteter er 04.00 på nivå 1 og 2, 03.00 på nivå 3, og 02.00 på nivå 4.
  • Restauranter kan ta imot 100 prosent av gjestekapasiteten utendørs og 75 prosent innendørs på nivå 1 og 2. På nivå 3 er det henholdsvis 75 og 50 prosent. På nivå 4 er det 75 og 40 prosent.
  • For massearrangementer innen kultur og sport, blir det tillatt å ta imot 75 prosent av publikumskapasiteten innendørs, og 85 prosent utendørs på alle risikonivåer.
  • For mindre, lukkede kulturarrangementer på steder som har dette som sin normale aktivitet, tillattes full gjestekapasitet på alle risikonivåer.

Bakgrunnen for lettelsene

Kanariøyenes høyeste domstol avslo i går Kanariøyenes ønske om å fortsette med særskilte covid-restriksjoner som ble innført før jul.

Dermed er det nødvendig med noen justeringer i restriksjonene.

En annen årsak til lettelsene er at smittetrykket har vært på vei ned siden midten av januar, og 82 prosent av befolkningen over fem år er fullvaksinert, kom det frem på pressekonferansen.

Det ble også vist til internasjonale forbedringer i pandemisituasjonen.

Andre lettelser denne uken

Denne uken fjernet den spanske regjeringen nasjonale krav om å bære munnbind utendørs, gjeldende fra 10. februar. Dette gjelder over alt i Spania.

Kanariøyene har fjernet et krav om at covid-sertifikat måtte vises på serveringssteder, treningssentre, teatre, kinoer osv.

Ordningen er nå frivillig, og de som velger å kreve sertifikat, kan slippe inn flere gjester.