Ny lavastrøm, mer aske, og større jordskjelv på La Palma

VULKANUTBRUDD: Etter at deler av kraterveggen til vulkanen som har utbrudd sørvest på La Palma kollapset i går, økte lavastrømmen betydelig.

Vulkanen er minst like hissig som før. Foto: IGME

I dag spytter vulkanen fortsatt ut mye lava og uvanlig mye askefylt røykgass.

4,9-jordskjelv

Det ble også registrert et jordskjelv på 4,9 ved 16.30-tiden i går i Villa del Mazo, det hittil største siden en serie jordskjelv startet for cirka seks uker siden.

Det siste døgnet har det vært en økning i jordskjelv som er så kraftige at de kan kjennes av befolkningen.

I natt og i morges har det nasjonale, geografiske instituttet, IGN, registrert over 130 jordskjelv. 20 av disse har kunnet kjennes av innbyggere på øya.

Ny lavastrøm

Bilder og videoer fra 11-tiden i formiddag, publisert av det vulkanologiske instituttet Involcan, viser en ny lavastrøm fra det sørlige området av vulkanen.

Den beveger seg nå gjennom Las Manchas, der det er et boligområde.

I San Nícolas-området beveger lavafronten seg med en hastighet på tre meter i minuttet, og den er over 15 meter høy i Taiuya-hellingen, ifølge Involcan.

Andre videoer og bilder fra det spanske instituttet for gruvedrift og geologi i dag, viser at det flommer ut mye lava, og enorme mengder røyk.

Voldsomme mengder gass og aske

Fredag viste målinger at det blir sluppet ut over 31 000 tonn svoveldioksid per døgn fra vulkanen, cirka tre ganger så mye som i de første dagene etter at utbruddet startet.

Dette er et av de sikreste tegnene på at det kan være lenge til vulkanutbruddet er over, ifølge uttalelser fra eksperter i IGN.

Ekspertene viser til at utslippet av svoveldioksid må ned i 100-500 tonn per dag, for at det skal kunne sies at det nærmer seg en slutt på utbruddet.

Skadestatus

De siste tallene fra den satellittbaserte tjenesten Copernicus, viser at lavaen i går tidlig dekket et areal på 8,9 kvadratkilometer.

Asken dekker over 68 kvadratkilometer.

2143 bygninger og 65 kilometer veier og gater var på det tidspunktet helt ødelagt av lavaen. Over 130 andre bygninger var delvis ødelagt.

Lavaen har også ødelagt 2,6 kvadratkilometer landbruk. 1,46 kvadratkilometer er bananplantasjer, 53 hektar er vinmarker, og 23 hektar er avokadoplantasjer.

Langt over 7000 innbyggere er evakuert.

Vulkanutbruddet startet 19. september i fjellkjeden Cumbre Vieja sørvest på La Palma.

Les også

Temaside om vulkanutbruddet