Ny kalkulator på internett for beregning av kost/nytte med solceller

Kanariøyenes regionale regjering har lagt en virtuell kalkulator for kost/nytteeffekten for solceller på sine nettsider.

Solceller på messehallen Infecar i Las Palmas. Interessen for solceller på privathus er på vei opp etter at Kanariøyene fikk unntak fra Spanias særskatt på solenergi fra årsskiftet. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Kalkulatoren kan brukes til å beregne hva solcellepaneler på privathus vil koste, hvor mye du vil spare i energikostnader, hvor lang nedbetalingstiden blir får investeringen er betalt og hvor store de årlige vedlikeholdsutgiftene blir.

Du kan også legge inn ulike varianter for å finne en optimal installasjon, for eksempel med eller uten batteri.

Du starter med å velge på et kart over Kanariøyene hvor solcellene skal installeres.

Eksempel med 15 kvadratmeter solceller

Kalkulatoren gir dette resultatet for 15 kvadratmeter med solceller der 45 prosent av installasjonskostnadene er subsidiert og 15,11 prosent av strømmen som produseres selges ut på strømnettet.

  • Installasjonskostnad med subsidier: 1732 euro.
  • Besparelse per år: 245 euro.
  • Årlig vedlikehold: 56 euro.
  • Nedbetaling: 11 år.

Solcellekalkulatoren finner du her. Den er utviklet av Kanariøyenes teknologiinstitutt, ITC.

Fritatt fra solskatten

Kanariøyene ble fra i år av fritatt fra Spanias utskjelte spesialskatt på solkraft, og myndighetene venter at installasjonene vil skyte fart både hos bedrifter og private.

I dag er det ikke rare greiene, bare 81 solcelleanlegg på til sammen 1,3 kilowatt installert effekt, skriver regionsregjeringen i en pressemelding.

På Gran Canaria er det 800 kilowatt, på Tenerife 331 og på Fuerteventura 176,4.

Subsidier for installasjonskostnadene kan søkes om fra både private og firma.

Hittil er det gitt 592.000 euro i subsidier til 36 installasjoner.

Nå skal det kjøres det to nye runder der søknader kan leveres inn, primært rettet mot bedrifter i denne omgangen. I alt skal det gis 4,6 millioner euro i støtte.

Kanariøyene har dobbelt så mange soltimer som en del andre byer i Europa, så utgangspunktet for solceller er svært gode.