Nesten en milliard liter landbruksvann er levert fra Las Palmas til sørsiden

Øyrådet på Gran Canaria har brukt 1,4 millioner euro hittil i år på å overføre 920.000 kubikkmeter vann for vanning av avlinger sør på øya.

Infrastruktur for vann sør på Gran Canaria. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Vannet skal ha reddet over 200 hektar med avlinger, ifølge en pressemelding fra øyrådet. Sørsiden av Gran Canaria er særlig hardt rammet av tørken, som har vart i over ett år.

1500 bønder er med i landbrukskooperativene i sør.

To millioner euro til skal brukes på å levere vann til høyereliggende strøk i sør, som vanligvis får vann fra reservoarer som nå er så godt som tomme. Vannet som er levert hittil, har gått til landbruksområder opp til 380 meters høyde over havet.

Vannet som leveres er avsaltet sjøvann og gjenbrukt vann som er renset. Produksjon og transport koster en hel del, og den regningen tar øyrådet fullt ut slik at bøndene ikke blir ekstra økonomisk belastet.

Bøndene betaler 18 euro per time vannforsyning, hvilket utgjør 36.000 liter vann.

De nye to millionene skal brukes til å overføre opptil 1.250.000 kubikkmeter vann i løpet av et år opp til 500 meters høyde. De fleste landbruksområdene ligger på under 400 meters høyde.

Inntil for noen få år siden ble vannet transportert motsatt vei, fra sørøst til nord gjennom tunneler i et system som heter Trasvasur og ble satt i drift på 1970-tallet.

Forrige gang det var stor vannmangel i sør varte tørken fra 1995 til 2000, og situasjonen var så alvorlig at det ble erklært vannkrise. Det har det ikke blitt gjort nå.

De sykliske tørkeperiodene på Gran Canaria varer vanligvis i cirka fem år. Denne gangen er tørkeperioden på vei mot sitt syvende tørkeår, men nå er infrastrukturen for vannoverføring angivelig bedre enn tidligere slik at bøndene kan garanteres vann.

Kostnaden for energien som brukes til vannproduksjon har blitt fordoblet de siste årene slik at energikostnadene for øyrådet har økt fra fire til åtte millioner euro årlig, men ekstrakostnaden blir ikke belastet forbrukerne.

Øyrådet har satt i gang prosjektet Renovagua, som innebærer at alle offentlig eide avsaltings- og regenereringsanlegg for ferskvann skal drives med fornybar energi. Dette koster 18 millioner euro å installere og vil redusere strømkostnadene til under halvparten.

Vannrenseanleggene i Cabo Verde, Guía-Gáldar og Jinámar skal i tillegg renoveres, en forsyningstank for Arucas og Toscales skal justeres, anlegg i Cruz de Tejeda skal renoveres, og flere andre tiltak gjennomføres for å forbedre ferskvannsanleggene for til sammen 12 millioner euro.

Tags