Nedgang i registrerte anmeldelser av vold mot kvinner.

I første kvartal av 2020 ble det registrert 2092 anmeldelser av vold mot kvinner på Kanariøyene. 

Kjønnsbasert vold mot kvinner rammer kvinner i alle land. Foto:counselling

 Antallet registrerte anmeldelser har minsket med 7 prosent i første kvartal av 2020 til sammenligning med første kvartal av 2019, da antall hendelser var 2246. 

I Las Palmas-provinsen ble det i første kvartal av 2020 registrert 1122 anmeldelser.

Dette er 14 prosent mindre enn samme periode i 2019. I Santa Cruz de Tenerife-provinsen ble det på samme tid registrert 970 anmeldelser, som er 3 prosent mer enn samme kvartal i 2019. 

Det må noteres at selv om domstolen har blitt påvirket av covid-19 har slike saker blitt ansett som såpass viktige at rettsprosessen ikke er blitt suspendert, ifølge regjeringen. 

Verdens helseorganisasjon anbefaler følgende råd dersom noen man kjenner er i utsatt for vold: 

●     Hold jevnlig kontakt med vedkommende for å sjekke om personen er trygg, så lenge det er trygt at vedkommende har kontakt med deg.

Anta at den voldelige part kan se, høre og overvåke all kommunikasjon, og finn en trygg måte å kommunisere på med den du bekymrer deg for. Send SMS, e-post eller melding via andre sosiale medier, dersom dette er trygt for dem.

Vær diskret når den voldelige personen er tilstede, slik at du ikke setter fornærmede i en situasjon der man risikerer ytterligere skade. Forsikre deg hver gang du tar kontakt om at det fortsatt er trygt å bruke gjeldende kommunikasjonsmåte. 

●     Finn ut hvilke av hjelpetjenestene for voldsoffer som er tilgjengelige under covid-19 og gjør dette tilgjengelig for fornærmede via nettverk og sosiale medier. Bare gi denne informasjonen direkte til vedkommende, dersom dette kan gjøres diskret uten at den voldelige part oppdager det.

Eksempler på slike tjenester kan være egne mottak eller senter, hjelpelinjer, organisasjoner osv. 

●     Dersom noen du kjenner trenger øyeblikkelig hjelp, vær klar for å ta kontakt med nødetater, hjelpelinjer eller lignende. 

Vold mot kvinner kan føre til skader og alvorlige problemer både av fysisk og mental art, Problemer relatert til seksuell nytelse og problemer med forplantning i fremtiden, inkludert seksuelt overførbare sykdommer, HIV og uplanlagte svangerskap. I de mest ekstreme tilfellene kan skadene som er blitt påført være dødelige.

Tags