Kanariske hurtigferger dreper hvaler, hevder WWF

Siden hurtigferger ble satt i drift mellom Kanariøyene i 1999 har minst 30 hvaler blitt drept etter å ha kollidert med skip, hevder WWF.

Fred. Olsens hurtigferger utgjør en fare for hvaler på Kanariøyene, ifølge WWF. Foto: Hugo Ryvik.

World Wildlife Fund i Spania og foreningen for hvalstudier på Kanariøyene har i to år studert hvaler på Kanariøyene.

De mener at bruken av hurtigferger fører til at flere hvaler blir drept i kollisjoner med skip, skriver Efe Verde.

Det viser seg at i halvparten av tilfellene hvor dødsårsaken til hvalen har kunnet fastslås, har skipskollisjoner vært årsaken. Dette er et alvorlig problem, mener marinebiolog i WWF, Luis Suarez.

Antallet er trolig høyere

WWF peker på at det er vanskelig å fastslå eksakte antall fordi hvalene ofte blir dratt ut av havstrømmer eller synker til bunns etter å ha blitt påkjørt og drept i kanariske farvann.

I 2005 innstilte fergeselskapet Trasmediterranea trafikken med en hurtigbåt etter å kollidert med en hval ved Fuerteventura.

I dag har Fred. Olsen fem hurtigferger i drift på Kanariøyene, og disse er så store og solide at sammenstøt med store hvaler knapt nok vil merkes.

Mange spermhvaler fins i området

Langs to av rutene hurtigfergene går fins det mange spermhvaler. Når spermhvalen stiger til overflaten foran en hurtigferge har den ingen mulighet til å unnslippe, hevder Suarez.

WWF ønsker at hurtigfergene skal sette ned farten for å utgjøre en mindre fare for hvalene.

Fred. Olsens flåtesjef på Kanariøyene, José Ignacio Liaño, er skeptisk til informasjonen fra WWF, og sier at selskapet ikke kjenner til at noen av deres båter har kollidert med hvaler siden hurtigbåtene ble satt inn i 1999.

I kanariske farvann er 30 av verdens 86 kjente hvalarter representert.

Tags