Sanddynene i Maspalomas kan være borte om 50 år

40 000 kubikkmeter sand forsvinner hvert år fra Dunas de Maspalomas sør på Gran Canaria. Hvis det fortsetter med denne takten, vil sanddynene være borte om mindre enn et halvt århundre.

Sanddynene i Maspalomas dekker et så stort område at det er klassifisert som ørken. Foto: Anders Gundersen

Det hevder miljødepartementet på Gran Canaria, som støtter seg på ekspertuttalelser.

Bajeta-tungen i Maspalomas har blitt redusert fra en høyde på 15 meter på 1970-tallet til 6 meter i dag, ifølge rapporter fra universitet i Las Palmas

Hotellanlegg som hindrer bevegelse av sanden på strendene i Maspalomas og Playa del Inglés er en av faktorene som gjør at sanddynene ikke får påfyll. 

Elleve miljøproblemer

Øyrådet på Gran Canaria påviser elleve miljørelaterte problemer for sanddynene i Maspalomas, som både omfatter populære turiststrender og er en beskyttet naturreserve som er klassifisert som ørken.

Andre problemer det blir vist til er tap av vegetasjon som holder sanden på plass, fremvekst av invaderende flora og fauna, utnyttelse av kysten, urban okkupasjon, skade på det biologiske mangfoldet forårsaket av menneskelig tilstedeværelse, ukontrollert avfallsdumping, irregulære fasiliteter, mangel på renhold og inspeksjoner, og skade på områdets image på grunn av sexturisme.

Kompleks problem

Problemene er så komplekse og varierte at alle administrasjoner, og økonomiske og sosiale aktører som er involvert i turisme må på bane, ifølge Manuel Amador, miljøsjef på Gran Canaria.

Tags