Dammen i Maspalomas-stranden står i fare for å tørke ut

La Charca de Maspalomas, dammen som ligger i Maspalomas-stranden sør på Gran Canaria, er ett av de mest fotograferte motivene på Kanariøyene. Nå er den i ferd med å tørke ut.

La Charca de Maspalomas blir passert av 5000 turister daglig. Foto: Øyrådet på Gran Canaria

Vannstanden i dammen har sunket med over én meter. En av årsakene er at det har vært svært lite nedbør sør på Gran Canaria de siste tre årene, og at grunnvannet minsker.

Dammen er også utsatt for forurensing fra lekkasjer fra kloakkrørene i området. Nylig døde et stort antall fisk i dammen på grunn av oksygenmangel etter at vannivået hadde falt med 40 prosent.

Mangler overvåking

At fiskene i dammen dør er i seg selv ikke alarmerende, men denne gangen skjedde det på et tidspunkt det ikke skulle skje, tidlig på sommeren og uten at det har vært noen varmebølger av betydning, ifølge en ingeniør Canarias7.es har snakket med.

Vannkvaliteten skal egentlig bli nøye overvåket av det offentlige selskapet Gesplan, men målesystemet har vært ute av drift i lang tid, skriver Canarias7.es.

Etter å ha tappet dammen for vann, ble det også oppdaget at en av veggene er i ferd med å rase sammen.

"Blør i hjel"

Miguel Angel Peña, representant for teknisk etat i øyrådet på Gran Canaria, sammenligner det som skjer med dammen med et menneske som blør og er i alvorlig fare for å miste livet.

Strakstiltaket for å redde dammen er å grave en kanal inn fra havet, men det gjenstår å se om det kan gjenopprette den økologiske balansen.

Tags