56 personer arrestert i stor narkotikaaksjon på Kanariøyene

Politiet har pågrepet 56 personer og beslaglagt nesten 600 kilo kokain, 2800 kilo hasjisj, over 1,1 millioner euro i kontanter, 32 kjøretøy og fem båter på Kanariøyene.

Våpen og ammunisjon ble også beslaglagt i politiaksjonen. Foto: Guardia Civil/Policia Nacional/Tollverket

Verdier for nesten fire millioner euro er i tillegg sperret, skriver Guardia Civil i en pressemelding i dag, tirsdag.

En av de største narkotikabandene som opererer på øygruppen er med dette stoppet, ifølge politiet.

Smuglet i konteinere og fiskebåter

Kokain ble smuglet fra Sør-Amerika i konteinere fraktet med skip med en metode der narkotikaen ble gjemt i legitime transporter, uten lasteiernes viten, den såkalte blindkrok-metoden. Hasjisj ble smuglet med hjelp av fiskebåter.

Etterforskningen startet i mai 2016, da det ble oppdaget at store mengder narkotika ble fraktet til Tenerife fra Gran Canaria. Etter to år med etterforskning var den kriminelle organisasjonens struktur og metoder avdekket.

Hovedsete i Las Palmas

Lederne i den strengt hierarkiske organisasjon holdt angivelig til i La Isleta i Las Palmas de Gran Canaria.

Konteinerne hvor kokainet ble gjemt havnet i transittområdet i havnen i Las Palmas, der utro havnearbeidere ble betalt for å hente stoffet og frakte det til forskjellige steder. Deretter ble konteinerne forseglet på nytt og fortsatte på sin fraktrute.

Politiet fant nesten 600 kilo kokain i forskjellige slike konteinere under operasjonen.

Fire kanariske fiskere blant de arresterte

Hasjisjen ble fraktet fra Marokko til Kanariøyene i fiskebåter og lastet over i mindre fiskebåter utenfor kysten. Disse la til havn på Kanariøyene og losset narkotikaen på tidspunkt da det var liten fare for å bli oppdaget.

Fire fiskere fra Kanariøyene og to marokkanske innbyggere ble arrestert for denne virksomheten. 2722 kilo hasjisj ble beslaglagt.

Pengene fra narkotikavirksomheten ble hvitvasket gjennom selskap som distribuerer fisk og kjøp og salg av luksusbiler. Alle selskapene holder til på Gran Canaria.

Gjengen skal ha drevet sin virksomhet i Spania i flere år.

I tillegg til Guardia Civil deltok Policia Nacional, toll- og skatteverket (Agencia Tributaria) og det britiske byrået mot kriminalitet, NCA, i etterforskningen og politioperasjonen