Nye krav til sporbarhet truer sigarettsalget på Kanariøyene

20. mai innføres nye krav til sporbarhet for tobakk fra produksjonssted til utsalgssted i Spania. Det kan føre til at mange sigarettmaskiner og småutsalg på Kanariøyene vil forsvinne.

Hver tredje spanjol mellom 15 og 64 år røyker hver dag, ifølge en studie fra helsedepartementet. Foto: Pixabay

Spania har gått lenger i reguleringen enn EU-direktivene tilsier ved å kreve sporbarhet ikke bare hos produsenter og distributører, men også hos alle utsalgssteder, skriver avisen Canarias 7.

Det kan skape problemer, særlig for de små utsalgsstedene.

16.000 utsalgssteder

Det fins cirka 6000 utsalgssteder i alt og 9000 sigarettmaskiner på Kanariøyene, samt 1000 utsalg i dagligvarebutikker tilhørende de store kjedene, ifølge anslag fra tobakksindustriens forening, ACIT.

I tillegg fins det fire tobakksfabrikker.

Kostnadene øker

Alle de som selger sigaretter og andre tobakksvarer må registrere seg i et register som den regionale regjeringen på Kanariøyene må skape.

De må alle ha systemer som identifiserer hver enkelt pakning og sender informasjonen til en sentral database.

Dette vil gi ekstrakostnader som går ut over det økonomiske overskuddet fra sigarettsalget, og det er fare for at mange sigarettmaskiner vil forsvinne.

75 prosent er småutsalg

Disse maskinene står i dag for 15 prosent av sigarettsalget på Kanariøyene. 60 prosent av salget gjøres i de små utsalgene, slik som kiosker og basarer, og 25 prosent i butikkene til de store dagligvarekjedene.

Et av problemet er at myndighetene på Kanariøyene ikke har noen fullstendig oversikt over hvor det selges tobakksvarer, slik som det er på fastlandet, ifølge Canarias 7.

Nå har de bare fire måneder på å skaffe seg den oversikten over hvert eneste utsalgssted som loven krever, skape et register, og få alle inn i registeret.

De fire tobakksfabrikkene på Kanariøyene vil heller ikke kunne fortsette produksjonen hvis ikke registeret er operativt fra 20. mai.

Tags