Kanariøyenes gunstige skatteregime presenteres i Oslo i dag

I dag blir de gunstige økonomiske ordningene som ligger i Kanariøyenes spesielle bedriftsskattesystem ZEC presentert for bedrifter i Oslo av den norske og spanske ambassaden, Innovasjon Norge og Spansk-norsk handelskammer.

Odd Are Tveit, Norges honorære konsul i Las Palmas og styreleder i industriselskapet Otech, som er etablert i Las Palmas, forteller i Oslo i dag om mulighetene norske bedrifter har for etablering på Kanariøyene. Foto: Norges ambassade i Madrid

I dag fins det 522 firma med 4.879 arbeidsplasser som er etablert under ZEC, Kanariøyenes spesialsone med Europas laveste firmaskatt på bare fire prosent (gjennomsnittet i Europa er 20 prosent) og andre økonomiske insentiver.

Blant disse selskapene fins det en håndfull norske industribedrifter som er rettet mot skips- og petroleumsindustrien.

Etablert for 17 år siden

Den spesielle skattesonen på Kanariøyene er godkjent av EU og ble etablert i 2000. Bakgrunnen er Kanariøyenes geografiske plassering som en ytterkantregion i Europa.

Tidlig i 2015 kom det en reform av ordningen med blant annet en utvidelse av området til alle deler av Kanariøyene og flere nøkkelbransjer, slik som engroshandel og vedlikehold og reparasjon i marin sektor.

Dette har ført til at sterk økt interesse for ordningen og flere nyetableringer.

93 nye selskaper i fjor

I 2016 alene var det 93 nyetableringer som skapte 983 arbeidsplasser og medfører forpliktede investeringer på 65,14 millioner euro over tre år.

De siste to årene har antallet selskaper steget med 22 prosent og antallet arbeidsplasser med 24 prosent.

Flere industribedrifter

For øyeblikket utgjør industri drøyt en firedel av ZEC-selskapene, kundesenter (call center) nesten en firedel, og handel 15 prosent.

Industri utgjør i dag bare åtte prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) på Kanariøyene, men de siste årene har det vært en betydelig økning.

ZEC-ordningen bidrar til å øke mangfold i den kanariske økonomien, som i dag lener seg veldig tungt på turisme.

ZEC har representanter på plass på Innovasjon Norges stand på Norshipping-messen  i Oslo, som varer til 2. juni.