Kamelmelk kan bli en lukrativ næring på Kanariøyene

Kamelmelk er en svært verdifull ressurs, både næringsmessig og økonomisk, og kan bli en ny næringsvei på Kanariøyene.

Kamelmelk holder høy ernæringsmessig kvalitet. Foto: Ciencia Canarias

Melken kan selges til rundt 26 euro per liter, skriver Ciencio Canarias i en pressemelding.

Prosjekt pågår

På Kanariøyene er det tatt initiativ for å komme i gang med produksjon og salg.

Oasis Park på Fuerteventura har Europas største buskap av kameler og dromedarer, over 200 eksemplarer. Canariajournalen omtalte i 2017 at det var startet et prosjekt for å komme i gang med automatisert melking av kameler.

Målet var å kunne selge yoghurt og iskrem laget av kamelmelk til besøkende i parken  i 2020.

Nå er også en liten produsent fra Yaiza på Lanzarote i gang med et prosjekt med sikte på produksjon og salg av kamelmelk.

Innført fra Afrika av erobrerne

Spanjolene innførte kamelen som pakkdyr på Kanariøyene etter erobringen av øygruppen. I moderne tid har de primært vært brukt til å gi turister en eksotisk ridetur.

Kanariøyene driver imidlertid også med oppdrett og eksport av kameler og dromedarer til andre deler av verden.

Det å bruke dyrene som kilde til råvare, slik det gjøres i mange land i Afrika og Asia, har imidlertid ikke blitt gjort før nå.

Kan komme opp i 20 liter per dyr

Kameler kan gi melk fra de er fem år gamle. På Kanariøyene gir de for tiden opptil seks liter melk per dag, og det kan angivelig komme opp i ti liter. Ei ku kan til sammenligning gi 35 liter.

Studier fra markeder i andre land, viser at produksjonen kan komme opp i 20 liter per dag, skriver Cinecia Canarias.

Ifølge kamelmelkprodusenten på Lanzarote,  må man angivelig å produsere 30-50 liter per dag, for å kunne drive en liten produksjonsbedrift for kamelmelk. Det vil si at du må ha cirka 26 dyr.

Det jobbes nå med teknologiutvikling for å øke produksjonen. Det innebærer innføring av teknologi i hele produksjonskjeden.

Høy kvalitet

Kamelmelk holder høyere ernæringsmessig kvalitet enn kumelk, ifølge analyser som er gjort. Den har mer biotilgjengelig protein, og et lavere laktoseinnhold.

Flere studier peker mot at kamelmelk kan være gunstig for å bekjempe diabetes.

I enkelte europeiske land er det økende interesse for kanelmelk. Melken selger angivelig godt i supermarkeder i Storbritannia, som er spesialisert på eksotiske produkter.

Det ligger an til at Camello Canario kan få en viktig rolle i kanarisk næringsmiddelindustri i fremtiden.