Se heavy metal-skaperne spille på Gran Canaria

Det amerikanske bandet Iron Butterfly regnes som opphavet til begrepet “heavy metal”.  I februar spiller bandet på Gran Canaria.

Ron Bushy var med på alle Iron Butterflys plateinnspillinger, og er fortsatt med på laget. Her i aksjon under en konsert i 2005. Foto: Fra Iron Butterflys hjemmeside.

Selv om de egentlig spilte psykedelisk rock, er det en bred oppfatning i musikkretser at det amerikanske bandet Iron Butterfly er opphavet til sjangerbegreper “heavy metal”.

Bandet ble dannet i 1966, og debuterte med albumet "Heavy" i 1968.

Samme år kom klassikeren “In-A-Gadda-Da-Vida”. 24. februar kommer dagens besetning til Gran Canaria for å holde en konsert på Teatro Felo Monzón de Tafira Baja i Las Palmas.

Deres største hit er den 17 minutter lange “In-A-Gadda-Da-Vida” fra bandets andre album med samme navn. Singelen nådde topp 30 på de amerikanske hitlistene.

Albumet klatret til fjerde plass og holdt seg inne på Billboard-listene i over et år.

Det er solgt i over 25 millioner eksemplarer, hvilket plasserer det på 31. plass over tidens mest solgte album.

Gruppen har gitt ut seks studioalbum og et livealbum, det siste i 1975, og alle med svært forskjellig besetning.

Men bare de fire første, Heavy, In-A-Gadda-Da-Vida, Ball og Metamorphosis, regnes for å ha tatt vare på bandets unike, originale lydbilde.

Disse platene ble utgitt frem til 1971, da bandet ble oppløst. De to neste ble laget etter at bandet gjenoppsto med ny besetning i 1974. Fire samleplater er også utgitt

Siden har Iron Butterfly skiftet besetning et utall ganger. I dag består den av trommeslager Ron Bushy, som har lengst fartstid i bandet og har vært med på alle plateinnspillingene, bassisten Lee Dorman, som kom inn etter at debutalbumet var spilt inn, gitaristen Charlie Marinkovich, og Martin Gerschwitz på tangenter og sang.

Selv om gruppen ikke har spilt inn noe nytt på 35 år, kan det være interessant å få en glimt av rockehistorien live på Gran Canaria i februar.

Tags