Innbyggere protesterer mot fornyelse av Puerto de Mogán

En underskriftskampanje er satt i gang på internett i protest mot fornyelsene som er planlagt for byen Puerto de Mogán på Gran Canaria.

Et planlagt nautisk senter i Puerto de Mogan kan føre til at fiskerne mister plassen hvor de i dag reparerer garn og ruser. Dette og flere andre endringer protesterer innbyggere på. Foto: Hugo Ryvik

 24. april publiserte kommunestyret i Mogán omfattende planer for å modernisere offentlige og private områder av Puerto de Mogán.

Enkelte innbyggere som vil bevare byen slik den er, er lite begeistret for planene, og har derfor startet underskriftskampanjen.

Det de reagerer negativt på er flere ting, men først og fremst at utbyggingen blir gjort for turister på bekostning av lokale fiskere og fastboende.

Fiskerne kan bli fortrengt

19 tiltak skal bli gjennomført i løpet av 5 år, ifølge planen.

Et av tiltakene er å bygge en ekstra etasje på et hotell som ligger i havneområdet slik at det får tre etasjer.

I området hvor fiskerne reparerer sine fiskenett og ruser er det planer om å bygge en nautisk klubb.

Nytt kjøpesenter

Ovenpå en underjordisk parkering bakenfor stranden skal det bli et nytt kjøpesenter. Dette til tross for at det ligger et stort og ganske nytt kjøpesenter noen hundre meter lenger opp i dalen som står halvtomt.

I tillegg blir det flere underjordiske parkeringsplasser i et område hvor et marinesenter har stått forlatt (det ble aldri tatt i bruk) i over ti år. En rekreasjonshall skal også på plass.

Høringsfrist tidlig i juni

I underskriftskampanjen, som ligger på change.org, blir det påpekt at det blir flere bygninger, flere hotellsenger, flere butikker, flere kjøpesenter, færre offentlige og flere private parkeringsplasser, mindre grønne områder, færre lekeplasser, mindre farger, og mindre plass for fiskere og fastboende.

Planene ligger ute på offentlig høring fram til 7. juni. Hvis det ikke kommer innvendinger som blir tatt opp til behandling, vil planene da bli godkjent.

Politisk motstand

De politiske opposisjonspartiene NC og Ciuca har også uttrykt skepsis til planene.

De mener at planene er lagt bak ryggen til forretningsdrivende og innbyggere i Puerto de Mogan, og at konsekvensene av fornyelsene er for dårlig forklart.

Partiene peker også på at planene ikke løser de alvorlige trafikkproblemene i byen.