Millionsvindel med beskyttelsesutstyr mot covid-19 avdekket

Politiet har arrestert tre forretningsmenn for millionsvindel av offentlige midler for innkjøp av beskyttelsesutstyr mot covid-19.

Corona-krisen n har vært lukrativ for enkelte. Foto: Maren Winter

Fortjenesten på svindelen var over én million euro, ifølge politiet.

De tre forretningsmennene er 45, 50 og 55 år gamle, og alle har kriminelt rulleblad, skriver politiet i en pressemelding.

Svindelen gikk ut på at de registrerte selskaper i de nasjonale myndighetenes innkjøpskjede for sanitærutstyr i tilknytning til corona-pandemien på Gran Canaria, og i Madrid og Galicia.

Fra mars til mai 2020 fikk de urettmessig utbetalt penger for utstyr som ikke ble levert, skriver politiet i pressemeldingen.

Svindelen ble anmeldt av en kommersiell tredjepart på Gran Canaria som distribuerte beskyttelsesutstyr til forskjellige offentlige helsesenter og sykehus under portforbudet.

Det nasjonale politiets økokrimavdeling etterforsket forholdet.

De avdekket svindeltilfeller som var maskert som ufullstendig eller feilet import av beskyttelsesutstyr fra Kina.

1 055 182 euro ble betalt fra et offentlig fond for 400 000 enheter som skulle vært levert til helsesenter og offentlige sykehus i Galicia og Madrid.

De tre forretningsmennene delte opp pengesummen og overførte delsummene til private bankkontoer som var registrert på stråmenn, hevder politiet.

Pengene ble deretter brukt til å kjøpe inn dyre gjenstander, slik som luksusbiler.

To personer ble arrestert i Santander, og den tredje på Gran Canaria.

Etterforskningen er fortsatt pågående, og politiet utelukker ikke at det kan bli flere arrestasjoner.

En av de arresterte opptrådde på fjernsyn under pandemien, og uttalte at han var mellomledd mellom kinesiske produsenter av personlig beskyttelsesutstyr og offentlige sykehus i Spania.

Temaside om covid-19 på Kanariøyene