Greenpeace har plottet inn 19 svarte miljøflekker på Kanariøyene

I en ny rapport som tar et ”røntgenbilde” av de sosiale konsekvensene av utviklingen på miljøfronten i Spania, har Greenpeace plottet inn 19 svarte flekker på Kanariøyene.

Miljørangering av spanske regioner, gjort av Greenpeace, plasserer Kanariøyene (nede til venstre) på 11. plass. Grønt er miljøvennlig, rødt er det motsatte på fargeskalaen. Ill: Greenpeace

Blant disse er 14 dieselkraftverk som er spredd rundt på de forskjellige Kanariøyene.

Greenpeace har også plottet inn 15 grønne flekker, deriblant det kombinerte vind- og vannkraftverket på El Hierro, Gorona de Vientos.

Langt ned på listen

I et miljøbarometer for de autonome regionene i Spania havner Kanariøyene på en 11. plass av totalt 17.

Rioja kommer best ut, og Aragon er helt på bunnen.

454 svarte flekker i Spania

Totalt har Greenpeace plottet inn 454 svarte og 214 grønne flekker i Spania.

Vurderingen og rangeringen er basert på en kvalitetsindeks for miljø som blant annet omfatter landbruk, luftkvalitet, kyst, fiske, energi og klimaforandringer, beskyttelse og forvaltning av landområder, og avfallshåndtering.

Negativ sosial effekt

Miljøorganisasjonen hevder at rapporten gjenspeiler den tøffe sosiale virkningen av miljøskader i Spania.

Rapporten framhever at infrastruktur og korrupsjon i Spania i kriseårene har en direkte kobling med sløsing av offentlige penger, at diktert energipolitikk og energimangel har en kobling med sykdommer, og at skogforvaltning og privatisering har en kobling med tap av arbeidsplasser.

– Dette røntgenbildet kan bevise at miljøet er et av hovedofrene for krisen, og at det er folket som lider av konsekvensene, sier direktøren for Greenpeace-kampanjer, Maria Jose Caballero, i en uttalelse på nettsidene til Greenpeace.

Hun peker på at Spania trenger politikere som reverserer situasjonen og satser på økonomiske og sosiale modeller som respekterer miljøet. Ellers vil det få alvorlige konsekvenser for innbyggerne.

Viser sammenhengene

Fremming av miljøfiendtlige industrier som skader innbyggernes helse, samtidig som det er kuttet grovt i helsetjenestene, er et av eksemplene som blir trukket fram i rapporten.

Korrupsjon som bidrar til at naturområder fylles med sement eller blir forurenset av ulovlig nedgravd miljøfarlig avfall er et annet eksempel.

De siste fire årene har den spanske regjeringen nedgradert beskyttelse av miljøet til fordel for å drive forretninger, hevder Greenpeace. Eksempler på dette er kystloven, loven for nasjonalparker, skogloven og loven om konsekvensutredning.

Staten har søkt å utnytte naturressurser og har ukritisk gitt tillatelser til leting etter, og utvinning av, olje og gass på land og til sjøs, selv mot viljen til de regionale myndigheter og folket, hevder de.

Vil ha folket i sentrum

Greenpeace er av den oppfatningen at krisen bare kan overkommes ved å integrere sosialpolitikk og miljøpolitikk der folket står i sentrum.

I rapporten kommer miljøorganisasjonen med ti forslag til hvordan Spania kan gripe takt i miljø- og sosialaspekter.

Tags