Politiet slår ned på netthat mot immigranter

Etter en voldshendelse sør på Gran Canaria mandag, har politiet arrestert både en mistenkt voldsmann, og en som har spredd trusler mot migranter på internett.

Det spres store mengder falsk informasjon om immigranter på Kanatiøyene for tiden. Foto: Memyselfaneye

Mannen som er mistenkt for voldshendelsen, skal ha slått en annen mann i bakken, ifølge kanariske aviser.

Sju personer deltok angivelig i slåssingen mellom parkerte biler i San Fernado de Maspalomas.

På videoer som er spredd på internett, blir det påstått at mannen som ble slått ned er en kanarier, og at han ble drept.

Det er ikke korrekt, ifølge politiet. Ingen ble drept.

Det blir også påstått at noen av slåsskjempene er fra Maghreb-området i Afrika. Det er det heller ikke godt belegg for å påstå.

Til tross for at både sykehus og politiet gjentatte ganger har avkreftet at noen ble drept, fortsetter løgnen å spres på internett.

Stemningen er hisset voldsomt opp i visse miljøer som er små, men gjør mye ut av seg.

Mannen som er mistenkt for trusler mot immigranter, skal etter voldshendelsen ha spredd en video på internett, der det blant annet blir fremlagt trusler og viftet med en kniv.

Politiet advarer nå mot spredning på internett av rasisme og oppfordring til rasisme, trusler, hatytringer og falsk informasjon, skriver nyhetsbyrået Efe, som viser til kilder i politiet.

Det skal være forsøk på å samle folk for å angripe immigranter sør på Gran Canaria, og mye falsk informasjon om voldshendelsen og immigranter er spredd.

Politiet følger nøye med på utspill mot immigranter på sosiale medier og Whatsapp-grupper, skriver Efe.

Politiet uttaler at de tar slike trusler svært alvorlig.

Den spanske regjerings delegat på Kanariøyene holdt fredag et sikkerhetsmøte med representanter for de to turistkommunene lengst sør, San Bartolomé de Tirajana og Mogán, der situasjonen ble diskutert.

Mange flyktninger og migranter som har ankommet i småbåter fra Afrika har de siste måneden vært midlertidig innkvartert i disse to kommunene.

Nå har flyttingen startet til nyopprettede flyktningleirer i Las Palmas.

På sikkerhetsmøtet ble det bestemt at mer politi skal patruljere i Maspalomas og Mogan i sør.

Det ble imidlertid understreket at følelsen av usikkerhet som en del beboere har gitt uttrykk for, ikke har støtte i objektive data (kriminaliteten gikk ned i begge kommunene i 2020), og at det er en stor spredning av videoer fra et par hendelser som har skapt usikkerhetsfølelsen.

Det er altså ikke vold utført av immigranter som gjør at politiet styrker tilstedeværelsen, men fare faren for voldshandlinger mot immigranter.

I tillegg til den nevnte voldshendelsen i Maspalomas, var det nylig slåssing og steinkasting blant noen få immigranter som er innkvartert i Mogán. Den mindreårige urostifteren er stilt til rette, og sendt til et ungdomssenter.

I desember førte spredning av falsk informasjon til at en gjeng samlet seg, og sterkt opphisset marsjerte til en bygning i Arguineguín som huser immigranter. De ropte ukvemsord og trusler, og forsøkte å trenge seg inn i bygningen.

Påstander som ble lagt frem i en video om at en ung mann var banket opp av immigranter, ble motbevist i løpet av kort tid.

Enkelte politikere med til dels vikarierende motiver, har ved flere anledninger kastet bensin på bålet og bidratt til en hatsk stemning mot migranter.

Immigrantene blir også beskyldt for å være årsaken til at det ikke kommer turister, selv om det i realiteten skyldes stengte grenser og strenge restriksjoner på grunn av corona-krisen.

I september i fjor ble to aktivister arrestert for hatytringer mot migranter i San Bartolomé de Tirajana.

Tags