Kanariøyene sier seg villig til å ta imot krigsflyktninger

Regionsregjeringen på Kanariøyene sier i en erklæring at de er villige til å ta imot flyktninger, men ber den spanske stat om raskt og effektivt å etablere en felles politikk for dette.

Gran Canarias president, Antonio Morales, har tydelige intensjoner om å ta imot krigsflyktninger. Det ønsker Kanariøyenes regjering også. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Kanariøyene er en av de spanske regionene som er best forberedt til å ta imot flyktninger, sier viseministeren for sosialpolitikk på Kanariøyene, Isabel Mena, i erklæringen.

Har tatt imot immigranter i 20 år

Hun viser til at Kanariøyene har infrastrukturen på plass og lang erfaring med å ta imot illegale immigranter.

Cirka 100 000 immigranter har ankommet Kanariøyene med småbåter i løpet av 20 år, og i perioden 2005 til 2007 var trykket veldig stort.

I dag kommer det et par hundre mennesker i året med småbåter. Immigrantmottakene har større kapasitet, og ekspertisen og de nødvendige protokollene er på plass for å kunne ta imot krigsflyktninger.

Moralsk forpliktet til å hjelpe

– Spania og Kanariøyene har en moralsk forpliktelse til å skaffe husly til noen av flyktningene, og vi må sikre beskyttelse av de som flykter fordi livene deres er i fare, sier Mena i erklæringen.

I løpet av de nærmeste ukene skal regionsregjeringen holde et møte med immigrasjonsstyret og sosialorganisasjoner for å analysere krisen, og legge grunnen for et mottakssystem.

Søker egne løsninger hvis staten svikter

Presidenten på Gran Canaria, Antonio Morales, går et skritt lenger:

Han sier at Gran Canaria vil slå seg sammen med kommunestyrer og organisasjoner for å søke alternative formler for å huse flyktninger hvis Europa og den spanske regjeringen ikke reagerer.

– Vi bombet for å destabilisere landene deres og få tilgang til oljen og andre ressurser, vi provoserte fram vold, barbarisme og fremveksten av fanatiske fundamentalister, som har tvunget dem til desperat å søke en redning for deres familier på sikre steder. Europa kan ikke lukke øynene for det som skjer, skriver Morales på sin Facebook-side.

Spania må være sjenerøs

Presidenten mener at Europa må respektere menneskerettighetene og internasjonal lov, og engasjere seg i å finne måter å huse de tusener av menneskene som flykter fra krig, forfølgelse og død.

Spania kan ikke ignorere dette, men må være sjenerøs, skriver han.

Videre at Gran Canarias øyråd stiller seg til rådighet hvis Europa og Spania bestemmer seg for å handle, og vil søke alternativer hvis de ikke handler.

Tags