Hallikgjeng pågrepet for tvangsprostituering på Gran Canaria

Menneskehandel: Ni personer fra en organisasjon som er mistenkt for å tvangsprostituere kvinner på Gran Canaria er pågrepet av politiet.

Ofrene skal ha blitt tvunget til å jobbe i sexklubber i Las Palmas. Foto: Policia Nacional

Kvinnene skal ha jobbet som prostituerte i sexklubber i Las Palmas.

Lurte mindreårig med fagre løfter

Saken ble anmeldt av en av kvinnene, som skal ha blitt lurt fra Romania til Spania av en bekjent med løfter om et bedre liv og en god jobb da hun var mindreårig, skriver politiet i en pressemelding.

Hun har forklart at hun skal først ble holdt borte fra familien til hun ble eldre mens hun ble forberedt til prostitusjon. Da ble hun satt på et fly til Spania.

Fangetilværelse

I Spania ble hun overvåket dag og natt av andre medlemmer av gjengen, og tvunget til å prostituere seg.

Hun ble forhindret fra å kommunisere med slektninger over telefon, og måtte gitt fra seg alle pengene fra prostitusjonen til hallikene.

På grunnlag av forklaringen klarte etterforskerne angivelig å kartlegge hele det kriminelle nettverket, som var godt befestet på Gran Canaria, og arresterte ni personer.

Fire av de anholdte er fra Romania, tre fra Spania og en fra Colombia.

1,3 millioner euro

I to sexklubber og to boliger fant politiet blant annet 3750 euro i kontanter, 10 forseglede poser med kokain, dokumentasjon på ofrene og på seksuell utnyttelse av disse.

Politiet anslår at gjengen har tjent cirka 1,3 millioner euro på den kriminelle virksomheten.

To av de tvangsprostituerte ofrene skal ha blitt frigjort av politiet.

Mange tvangsprostituerte i Spania

Fra januar til august i år har Policia Nacional i Spania kjørt 125 aksjoner mot menneskesmugling og tvangsprostitusjon, og frigitt 184 tvangsprostituerte mennesker.

Politiets kartlegging viser at det er 8934 tvangsprostituerte kvinner i Spania, unge mennesker fra blant annet Romania, Spania, Brasil, Den dominikanske republikk og Colombia.

Kjører spesialaksjon

I April 2013 initierte politiet en plan mot seksuell utnyttelse med en egen, gratis meldetelefon, +34 900 10 50 90, og epost, trata@policia.es, som er betjent døgnet rundt.

Det har kommet inn 1152 meldinger på telefonnummeret som har resultert i 33 etterforskninger, frigjøring av 20 ofre og arrestasjon av 20 halliker.

Holdningskampanje

I februar startet politiet en holdningskampanje på sosiale nettverk og medier mot seksuell utnyttelse av mennesker og menneskesmugling, særlig rettet mot potensielle horekunder.

Andre fase av kampanjen ble startet i mai, og omfatter filminnslag og audioinnslag på radio og tv, plakater og annonser i andre medier. Kjente personer fra media, musikk og sport deltar i kampanjen.