Gofio fra La Gomera kåret til årets beste

Tittelen “Beste Gofio 2021” ble tildelt Gofio Gomero fra Rayco Herrera Chávez på La Gomera i Kanariøyenes årlige Gofio-konkurranse.   

Har du vært på Kanariøyene og gått glipp av gofio? Foto: barmalin

Årets Gofio-konkurranse på Kanariøyene (Concurso Oficial de Gofio Agrocanarias 2021) er nå avgjort.

Bidragene til årets konkurranse bestod av 86 gofio-prøver fra 17 ulike produsenter fordelt på alle øyene.

Minister for landbruk, husdyr og fiskeri fra regjeringen på Kanariøyene, Alicia Vanoostende og direktøren for det kanariske instituttet for kvalitet i landbruket (ICCA), José Basilio Pérez hadde æren av å presentere prisvinnerne i de forskjellige kategoriene.

Gofio-produsenten Rayco Herrera Chávez på La Gomera kunne smykke seg med tittelen “Beste Gofio 2021”, for sin Gofio Gomero laget med hvete og hirse.

Utmerkelsene “Beste Gofio laget på lokalt korn” og “Gullmedaljen” ble tildelt merket Gofio Imendi.

Denne Gofioen er laget på en lokal hirsevariant og produsert av Cristina María Mendoza Herrera fra La Gomera.

Tittelen “Beste økologiske Gofio” ble tildelt Gofio La Piña, som er laget på hirse og produsert av Gofio La Piña S.L. på Gran Canaria.

Utmerkelsen "Beste bilde og presentasjon" gikk til La Molina José María Gil på Lanzarote.

Viktig industri 

Vanoostende forklarer i en pressemelding at det handler om å verdsette et  tradisjonelt produkt som har vært levebrødet til så mange på Kanariøyene.

Videre forteller hun at gofio er en kanarisk supermat på grunn av hvor næringsrik den er, og allsidigheten til produktet både i tradisjonell og nyskapende matlaging.

Ved aktiv bruk av kanariske produkter påpeker hun at man oppmuntrer til videreutvikling av landbruks og matvareindustrien, samt at man bidrar til å styrke økonomien i landlige områder.

Produksjonsnivået i 2019 var på mer enn 6300 tonn.

Hvetebasert 

 I kategorien hvetebasert gofio, ble Molino de Gofio Imeldi tildelt den store gullmedaljen for sin Gofio de Espelta.

Gullmedaljer ble tildelt Molino de Gofio El Amparo på Tenerife fra CB Molino de Gofio El Amparo-Icod og Gofio Gomero de Espelta.

Sølvmedaljer ble tildelt La Molina de La Asomada av Francisco Román Cabrera Oramas fra Fuerteventura, Molino de Gofio Agua García av Vidal Hernández Goya på Tenerife og Gofio Gomero av Rayco Herrera.

Hirsebasert

I kategorien for hirsebasert gofio ble merket Gofio Gomero fra Rayco Herrera tildelt den store gullmedaljen og sølvmedalje for sin gofio laget på lokale kornsorter.

La Molina José María Gil mottok gullmedalje, mens Molino de Gofio Abuelo Pancho utarbeidet av Óscar Febles Méndez fra El Hierro og Molino de Fuego utarbeidet av Sánchez Bruno S.L. på Gran Canaria mottok sølvmedaljer.

Hirse og hvete

I kategorien for gofio basert på hirse og hvete var det Gofio La Escalona fra Tenerife utarbeidet av Molino de Gofio La Escalona S.L som ble tildelt den store gullmedaljen.

La Molina José María Gil de Lanzarote mottok gullmedalje, mens Molino Gofio las Mercedes av Tomás Expósito fra León og Comeztier utarbeidet av Careca S.L. fra Tenerife mottok sølvmedaljer.

Andre gryn og belgfrukter

 I kategorien for gofio basert på andre gryn eller belgfrukter ble Gofio Imeldi ved Cristina María Mendoza Herrera tildelt den store gullmedaljen med sin gofio laget på hvete, hirse, bygg, rug, havre, ris og kikerter.

 De mottok også sølvmedalje for sin gofio laget på hvete, hirse og bygg.

 Gofio Gomero ved Rayco Herrera mottok tre gullmedaljer.

En for sin gofio laget på hvete, hirse bygg og kikerter, en gofio laget på 4 gryn og kikerter, og for en gofio kalt spesial 10.

Noen fakta om Gofio

Gofio er et kanarisk spesialmel laget på ristede korn eller andre planter rike på stivelse, noen ganger tilsatt salt.

Produktet har vært en del av det kanariske kjøkken helt tilbake til urbefolkningens tid, og har også fulgt med utflyttere fra Kanariøyene over til både Karibia og Vest-Sahara.

Gofio kan brukes i alle dagens måltider, fra frokost til dessert. 

På Kanariøyene er det et ordspråk som sier: «En kanarier spiser ikke grønnsaker, han spiser gofio»

Tags