Makrell på Kanariøyene har plast i magen

En vitenskapelig studie viser at nesten 80 prosent av makrellen som fiskes på Kanariøyene har små fragmenter av plast i magene.

Makrell i tomat fra en spansk produsent. Mange syns de spanske variantene smaker bedre og inneholder mer makrellkjøtt enn Stabburets varianter. Foto: Pescamar

For det meste er det syntetisk fiber, som forskerne mener kommer fra avløpsvannet fra vaskemaskiner for klær.

Ti forskere ved universitetene i Las Palmas, Valencia og Delawre i USA har denne måneden publisert resultatene fra forskningen i det vitenskapelige magasinet Marine Pollution Bulletin.

En serie artikler er publisert om plast som fins i forsøyelsessystemet i havdyr, fisk og skalldyr verden over.

Sjekket 120 makreller fra Kanariøyene

120 makreller som er hentet fra tilfeldige fangster på Gran Canaria og Lanzarote er undersøkt i den nye studien. 94 av disse hadde plast i magen, i gjennomsnitt to biter per fisk.

Av 260 plastbiter som ble funnet, var 193 syntetisk fiber. Det utgjør 74,24 prosent, nesten tre av fire biter. Funnene samsvarer med undersøkelser som er gjort i California.

31 biter var plastfragmenter, 30 var malingbiter, fire var fiskesnører og to var plastfilm.

Makrellmager blir vanligvis ikke spist av mennesker i og med at de blir fjernet i de fleste tilberedningsvariantene av fisken, men det er bekymring for at plasten kan akkumuleres høyere opp i matkjeden.

God og rimelig spansk makrell i tomat

Den hermetiserte makrellen (caballa) fra spanske produsenter som fins i butikkene på Kanariøyene er for det meste rene fileter uten innvoller, inkludert den for nordmenn så populære makrell i tomat.

De spanske er også betydelig billigere enn importert Stabburets makrell i tomat, som du finner i butikker i turistområder.

Plastfiber renses ikke bort

Forskerne peker på at ved hver klesvask forsvinner en del plastfiber ut med avløpsvannet og ender i havet, enten fordi det mangler renseanlegg for avløpsvannet, eller fordi rensingen ikke fjerner fibrene.

På Gran Canaria er det 20 utslipp av avløpsvann til sjø, hvorav seks mangler rensing eller er ulovlige, og på Lanzarote 31, hvorav 22 mangler rensing eller er ulovlige, ifølge tall fra den kanariske regjeringen.

Makrellen på Lanzarote hadde betydelig mer plast i magen, 2,55 biter i gjennomsnitt er fisk, enn makrellen på Gran Canaria, som hadde 1,78 biter i gjennomsnitt per fisk.

Sunn mat

I testprogrammet  ProHealthPelagic ble det i 2016 undersøkt hvor sunn hermetisert makrell egentlig er for mennesker.

Konklusjonen er at fisken har topp kvalitet enten pålegget kommer fra frosset eller ferskt råstoff.

Tags