Den kanariske Lucia - ikke som den svenske

Lucia-feiring på Gran Canaria er et merkelig ritual som bare vagt ligner den svenske Lucia.

Slik ser den tradisjonelle katolske Lucia-feiringen i landsbyen Santa Lucia de Tirajana på Gran Canaria ut. Foto: Björn Ulfsson

Av: Björn Ulfsson redaksjonen@canariajournalen.no

Urgamle hedenske og kristne tradisjoner har vært blandet - men til tross for forskjellene sender Lions Club i Norrbotten hvert år ned en svensk Lucia til Gran Canaria for å delta i den katolske feiringen.

Intrikat katolsk ritual med magisk kraft

Titusener av mennesker deltar hvert år i forbindelse med feiringen av Lucia på Gran Canaria.

I tillegg til at de kanariske deltakerne, akkurat som de svensker – gjerne tar et sporadisk glass alkoholholdig drikke i løpet av dagen - så har den kanariske Lucia-feiringen ganske mange likhetstrekk med den svenske feiringen.

Se video av Lucia-feiringen i Santa Lucia

På Gran Canaria feires Lucia nemlig på den opprinnelige, katolske måten. Dessuten har Santa Lucia ikke bare æren av å være skytshelgen for den kanariske landsbyen Santa Lucia de Tirajana, hun er også skytshelgen for synet og er tillagt kraft til å helbrede dårlig syn.

Offerseremoni

Mange elementer av denne prosesjonen – og de fleste andre kanariske fiestaer – kan virke merkelig for oss skandinaver, som for eksempel et offer i form av et grisehode i en kurv, som er "ofret" på kirketrappen med "blote" melk og vann.

Denne "offerseremonien" blir fremført av den svenske Luciaen, som ofrer melken, og den kanariske ofrer vann. Vann og melk helles på kirketrappen på "magisk" måte for å sikre god avling for bøndene.

Gammel landbrukstradisjon

Disse skikkene kommer fra gamle jordbrukstradisjoner forankret i katolisismens 2000 års historie, og dermed enda lenger tilbake i de sørlige hedningreligionene.

Disse tradisjonene har overlevd på Gran Canaria i større grad enn kanskje noe annet sted i Europa.

Lucia er dog i stor grad en katolsk seremoni, og hele ni prester pleier å ta del i den nesten to timer lange messen i Santa Lucia de Tirajana 13. desember.

Når messen er over bærer landsbyens menn det store bildet av helgenen rundt i en stor prosesjon gjennom gatene, etterfulgt av titusenvis av trofaste pilegrimer som synger og ber til helgenen.

Pilegrimer fra hele den kanariske øygruppen reiser hit for å delta – deriblant folk som er blinde eller har øyeproblemer, og håper på hjelp og bedring. Mange kommer også til å be for sine kjære som er syke og ikke kan delta.

Blir "helbredet" av prosesjonen

Utallige kanariere tror at de kan oppleve "healing" når de deltar i prosesjonen, og disse fromme katolikker tror at Jomfru Maria og St. Lucia er kraften bak dette "mirakelet".

Den svenske Luciaens deltakelse er begrenset til en hedersplass i både kirken og prosesjon. Synge får hun ikke fordi Sverige er et protestantisk land og Lucia-feiringen regnes mer som en sekulær tradisjon i Sverige.

Men kanariere som er involvert i feiringen setter virkelig pris på den svenske tilstedeværelsen, og i løpet av dagen får Luciaen hundrevis av kinnkyss og klemmer mens kameraene blinker.

I de senere årene har kroningen av Lucia vært i Santa Ana-kirken i Las Palmas. Fra 2015 er kroningen tilbake i sør.

Tags