Lov om engangsplast vedtatt

Spanske myndigheter tar opp kampen mot forurensning ved å blant annet forby engangsservise av plast og tilby gratis tappevann.

Kanskje det blir mindre søppel med den nye loven Foto: RyanMcGuire

Den 1. juli 2021 trer den nye loven om avfall og forurensing i kraft. Loven ble vedtatt i begynnelsen av denne måneden. Den ble godkjent til tross for koronakrisen, som har gitt et økende antall takeaway-bestillinger, som har medført en enorm økning i bruken av engangsservise.

I loven heter det at det fra juli 2021 vil være forbudt med engangsservise av plast slik som bestikk, spisepinner, flasker, og sugerør, samt emballasjer og lokk av polystyren. Tappevann skal dessuten tilbys gratis på serveringssteder der vannkvaliteten er offentlig godkjent for menneskelig inntak og de sanitære forholdene tillater det. Dette gjøres for å få ned bruken av flaskevann.

En del serveringssteder er allerede godt i gang med å gjøre endringer for å oppfylle de nye kravene.

Fra 2023 vil takeaway-emballasje ikke lenger være gratis. I loven heter det også at produksjonen av engangsservise skal være redusert med 70% av produksjonen i 2022. For å nå disse målene og oppmuntre folk til å gå vekk i fra bruken av engangsservise, vil det bli satt en skatt på produksjonen og importen av disse.

Det vil også fra juli 2021 bli forbudt med salg av bomullspinner og ballongpinner som inneholder eller er laget av plast. Loven gjelder også for kosmetiske produkter og rengjøringsmidler som inneholder mikroplast.

“Vi er helt enige. Våre samarbeidspartnere bryr seg om miljøet” uttaler presidenten i bar- og restaurantforeningen i Las Palmas, Fermín Sánchez i en pressemelding. Han forklarer at det er mange serveringssteder som allerede har erstattet plastsugerørene sine med andre sugerør av mer bærekraftig materiale.

Andre bedrifter oppfordrer også kundene sine til å drikke rett av glasset ved å kun tilby sugerør til de som ber om det. Bruken av duker og servietter i resirkulert papir er også mer utbredt. Plastposer blir også mindre brukt.

Andre miljøvennlige tiltak som er tatt i bruk som ikke direkte er relatert til plast, er for eksempel bruken av energieffektive elektriske apparater og regulering av vannforbruket. “Det vil, som det ofte gjør, bli tøffere for de mindre familiebedriftene å tilpasse seg de nye kravene” legger Sanchez til.

Lovteksten som ble presentert i dag gir en gjennomgang av sanksjonsregimet med nye lovbrudd. Dumping og feil håndtering av både farlig avfall og hvilket som helst annet avfall vil bli sett på som veldig alvorlig, dersom man har satt folks helse eller miljøet i fare.

Brudd på lovverket kan føre til bøter på alt fra 50.001 til 2.000.000 euro, avhengig av lovbruddets alvorlighetsgrad, med unntak av farlig avfall der laveste bot er 350.000 euro.