Spania har fått dobbelt så mange styrtrike og mange flere fattige i kriseårene

I løpet av den økonomiske krisen i Spania er antallet styrtrike mennesker doblet samtidig som langt flere mennesker har blitt fattige eller risikerer å bli fattige.

Nesten 500 mennesker i Spania tjener over 30 millioner euro i året. I 2007 var antallet 230 personer. Foto: Policia Nacional.

I 2007 var det 230 personer som hadde en årsinntekt på over 30 millioner euro i Spania.

Åtte år senere hadde antallet steget til nesten 500 personer, ifølge en ny studie fra Metroscopia.

Samtidig er i dag over 13 millioner spanjoler, flest mindreårige, i fare for fattigdom og sosial utestengelse, ifølge en levekårsundersøkelse for 2015 fra det statistiske instituttet INE.

Kanariøyene har Spania fattigste befolkning, viser levekårsundersøkelsen. 

Opplever ingen forbedringer

De fleste spanjoler ser ingen forbedringer i hverdagen som følge av at den spanske økonomien går bedre og det er færre arbeidsledige.

Ifølge Metroscopias studie mener over ni av ti spanjoler at ulikhetene i landet er store, over sju av ti tror gapet mellom rik og fattig vil vare i mange år fremover, skriver avisa El País.

Peker på innstrammingspolitikken

Det er også over sju av ti som mener at Spania vil komme ut av krisen som et fattigere land med større sosiale ulikheter som følge av svært strenge innstrammingstiltak fra den sittende regjeringen for å redusere de offentlige utgiftene.

Selv om arbeidsledigheten i Spania er på vei ned og den spanske økonomien er på bedringens vei, mener seks av ti spanjoler at politikken som føres i landet ikke har noen betydning for de generelle forbedringene.

Det begrunnes med at det også er økonomiske oppsving i andre land i Europa som fører en annen politikk.

Opplever at de har dårligere råd

Åtte av ti har følelsen av at levekostnadene stiger. Selv om prisnivået på forbruksvarer har gått ned med 1,1 prosent i 2014 og 0,19 prosent i 2015, har folk flest dårligere råd.

Dette fordi lønnsnivået også har gått ned år for år og nå er på det laveste siden 2008. Den gjennomsnittlige inntekten for en husholdning er nå 26 092 euro, ifølge INE.

Kanariøyene har blant de laveste gjennomsnittsinntektene i Spania.

Mye tyder på at de makroøkonomiske forbedringene i landet har gjort de rikeste rikere de fattige enda fattigere i kriseårene, og ført til at det har blitt flere fattigere mennesker.

Sju av ti synes at regjeringen skal staten skal kompensere for de ekstreme forskjellene mellom de rikeste og de fattigste, og at det er statens rolle å beskytte de som har det vanskeligst.

Tags