Så lite får trygdemottakere på Kanariøyene i måneden

På Kanariøyene fins det i dag 300.807 personer som mottar alderspensjon, etterlattepensjon, uførepensjon, trygd for foreldreløse eller for fosterfamilier. I gjennomsnitt får disse 836 euro i måneden i trygd.

Trygdemottakere har ikke mye å leve av på Kanariøyene. Foto: Hugo Ryvik

Det er 70 euro lavere enn gjennomsnittet i Spania, ifølge tall fra arbeidsdepartementet for august.

Dette kan være noe å ta med i beregningen for de som ønsker å bosette seg på Kanariøyene og bo der inn i alderdommen.

Høy trygdeavgift

En annen ting som påvirker økonomien er at inntektsnivået ligger langt under det norske. Under 1000 euro i måneden i gjennomsnitt, for å være mer nøyaktig.

Hvis du vil jobbe som selvstendig næringsdrivende, er trygdeavgiften som du må betale inn, og som er separert fra betaling av inntektsskatt og annen skatt, høy i forhold til inntekten, særlig hvis du ikke har høy inntekt:

Den ligger fra i underkant av 300 euro i måneden til over 1000 euro i måneden avhengig av inntektsnivået, og må betales inn uavhengig av om du har inntekt i firmaet eller ikke. 

Lav skatt og lave levekostnader

Inntektsskatten er imidlertid lav på Kanariøyene.

Dessuten er det veldig mye lavere levekostnader på Kanariøyene enn i Norge. I Oslo er konsumentprisene cirka 125 prosent høyere, i Tromsø 155 prosent høyere, i Trondheim 135 prosent høyere, og i Bergen 126 prosent høyere.

Kjøpekraften er imidlertid over 40 prosent høyere for folk som bor i Oslo med Oslo-inntekter enn i Las Palmas med Las Palmas-inntekter, ifølge Numbeo, verdens største database for brukerleverte data fra byer og land i verden.

Folk i Trondheim og Bergen har 31 prosent høyere kjøpekraft, Tromsø 38 prosent og Stavanger 15 prosent.

Flere trygdemottakere

Antallet trygdemottagere har økt med 2.9 prosent på Kanariøyene siden august 2015, og den gjennomsnittlige trygden har økt med 1,5 prosent.

I Spania har antallet økt med 1,3 prosent og trygden med 1,9 prosent.

988 euro i alderspensjon

På Kanariøyene er den gjennomsnittlige alderspensjonen 988 euro i måneden.

I Norge ligger gjennomsnittet til sammenligning på cirka 1600 euro i måneden, ifølge Statistisk Sentralbyrå. 

Uføretrygdede på Kanariøyene får i gjennomsnitt 850 euro, etterlatte får 619 euro, fosterfamilier får 521 euro og foreldreløse får 349 euro i måneden.

955 euro i gjennomsnittslønn

Gjennomsnittsinntekten på Kanariøyene ligger på 955 euro i måneden, ifølge Adeccos siste årlige lønnsoversikt. 

Fattigdomsgrensen i landet lå i 2015 på 719 euro i måneden i henhold til EUs definisjon av fattigdomsgrense, som er 60 prosent av medianlønnen.

Selv en minstepensjonist med laveste sats (redusert pensjon) i Norge får over 380 euro mer i måneden enn gjennomsnittslønnen på Kanariøyene.

Dermed ligger det an til at norske pensjonister med norsk pensjon kan holde en betydelig høyere levestandard på Kanariøyene enn det kanarierne selv kan.

Dobbel så høy fattigdomsgrense i Norge

I Norge ligger fattigdomsgrensen på cirka 1485 euro i måneden for en aleneboer under 45 år hvis EUs definisjon av fattigdom skal legges til grunn, i og med at medianinntekten ligger på nesten 2500 euro i måneden etter skatt. 

For aleneboere over 65 år er medianinntekten noe lavere i Norge, noe som gir en fattigdomsgrense på 1339 euro, og aleneboere mellom 45 og 65 år har et høyere inntektsnivå og en  fattigdomsgrense på noe under 1700 euro. 

Norske myndigheters egen definisjon av fattigdomsgrense gir lavere tall enn etter EUs definisjon.

Tags