Lavaen lager nytt landareal på La Palma

VULKANUTBRUDD: Lavaen som har strømmet ut i havet sørvest på La Palma siden 23-tiden i går, er i ferd med å lage en kjegleformet klippe over vannflaten.

Slik så det ut i dag tidlig på punktet hvor lavaen velter ut over en 100 meter høy klippevegg og danner en glødende foss. Foto: IEO

Det var angivelig cirka 25 meter dypt nær land der lavaen strømmer som en foss ned i vannet.

Nå er det snakk om antall meter over havet med størknede, vulkanske masser på samme punkt.

Det ser ut til at La Palma vil få en tilvekst til landarealet slik at øya blir litt større.

Havdybden øker til 500 meter lenger ut fra land, hvilket betyr at det må pøses på med lava temmelig lenge før det nye landarealet blir betydelig i størrelse.

744 bygninger ødelagt

Minst 744 bygninger er ødelagt av lavaen hittil, viser den siste statusen fra det satellittbaserte tjenesten Copernicus EMS.  Det er en økning på 66 siden forrige rapport.

656 av bygningene er helt slukt av lava, opplyste representanter fra styringskomiteen i Pevolca, en spesialplan for å beskytte innbyggerne, på en pressekonferanse i dag.

Arealet som er dekket av lava er anslått av Pevolca til 4,76 kvadratkilometer.

Farlige gasser

Når lavaen treffer havet, oppstår skyer med svovelsyre som sprer seg med vinden, og kan utgjøre en helsefare.

I tillegg dannes etsende saltsyre når lavaen treffer havet, og det kan skape vannsøyler som er opptil 50 meter høye som inneholder saltsyre.

Dette kan være farlig for mennesker som oppholder seg i nærheten.

Svovelsyren kan spre seg lenger unna. Innbyggere som bor i nærheten i vindretningen for punktet hvor lavaen strømmer ut i havet, anbefales av myndighetene å holde seg innendørs med dører og vinduer stengt, og tette sprekker med teip eller våte håndklær.

Fortsetter å pøse ut lava og aske

Vulkanåpningene fortsetter å pøse ut store mengder aske, svoveldioksid og lava i dag.

Siden i går morges har det vært en rekke jordskjelv i Fuencaliente som er målt til 2,5-3,5 på Richters skala.

Det har også vært en del skjelv i Villa de Mazo, viser målinger som det nasjonale, geografiske instituttet IGN publiserer på sine nettsider.

I og med at utbruddet fortsetter med stor intensitet, anser IGN det som lite sannsynlig at det vil oppstå nye vulkanåpninger andre steder foreløpig.

Sterk vind sprer asken

Vulkanen peiser ut nesten 17 000 tonn svoveldioksid per døgn, og enorme mengder aske.

Kraftig vind i dag blåser mye av askeskyen bort fra øya, og har gitt bedre forhold for flyvninger på La Palmas lufthavn i dag.

For i natt og i morgen viser simuleringer utført av værinstituttet Aemet at røyken vil blås ut over havet mot vest eller sørover mot El Hierro, og ikke inn over de andre Kanariøyene.

Vulkanutbruddet startet i fjellkjeden Cumbre Vieja søndag 19. september.

Temaside om vulkanutbruddet