Lavaen bygger enda en ny landtunge på La Palma

VULKANUTBRUDD: La Palma vokser videre. En fjerde lavastrøm nådde ved 12-tiden i dag havet sørvest på La Palma, og har begynt å bygge nok en landtunge. Hittil har øya vokst med over 43 000 kvadratmeter.

Her velter lavaen ned i havet med voldsom kraft. Foto : La Palma kommune/CSIS

Den siste lavastrømmen traff havet to kilometer nord for de tre første, som hittil har gitt La Palma en landtilvekst på over 43 hektar.

Avanserte raskt de siste timene

Lavaen som kom frem til havet i dag, har avansert i flere dager mellom Todoque-fjellet og La Laguna.

De siste timene har den avansert svært fort gjennom et landbruksområde, og gjort store ødeleggelser.

Den  første lavastrømmen traff havet i Tazacorte 28. september, ni dager etter at vulkanutbruddet startet.

Den andre traff Las Guirres-stranden for noen får dager siden, og den tredje like ved, kort tid etterpå.

De to siste har bygd opp en landtunge som overlapper den første. I tillegg overlapper de en landtunge som ble skapt da San Juán-vulkanen hadde utbrudd i 1949. 

Må skalke alle åpninger

Myndighetene har bedt  cirka 3000 innbyggerne i San Borondón, Tazacorte og strekningen fra  El Cardón til Camino Los Palomares om å holde seg inne med stengte dører, vinduer og ventiler på grunn av helsefarlige gasser som oppstår når lavaen treffer sjøvannet, og høye konsentrasjoner av askepartikler og svoveldioksid i røykgassen fra vulkanen.

Dette blir gjort i henhold til  Pevolca, en plan for å beskytte innbyggerne under jordskjelv og vulkanutbrudd.

Det meste av magmaen som pumpes ut av vulkanen, flyter nå sør for La Laguna-fjellet i  Los Llanos de Aridane, opplyste talspersoner fra Pevolcas sikkerhetskomité under en pressekonferanse i dag.

Lufthavnen stengt

Lufthavnen på La Palma har i dag vært stengt for tredje dag på rad på grunn av tett, askefylt røykgass som blåser mot øst og nordøst.

Færre jordskjelv

Jordskjelvene har dabbet av de siste par dagene etter å ha nådd en ny topp i antall og styrke forrige uke. Da ble et skjelv på 5,1 registrert, og over 300 skjelv på ett døgn.

Det største av jordskjelvet som er registrert siden midnatt sør på La Palma, hadde en styrke på 4,8, ifølge det nasjonale, geografiske instituttet IGN.

De fleste jordskjelvene inntreffer på cirka 30 kilometers dybde nå. Seks jordskjelv har kunnet kjennes av befolkning på øya det siste døgnet.

Skadestatus

  • Et areal på over 10,1 kvadratkilometer er dekket av lava, ifølge de siste tallene fra den satellittbaserte tjenesten Copernicus.
  • Minst 2652 bygninger og andre konstruksjoner er helt ødelagt, og minst 100 andre er delvis ødelagt. Nærmere 1200 av disse er boliger, ifølge øyrådet, som henter data fra boligregisteret.
  • Cirka 67 kilometer veier og gater er ødelagt.
  • Over 3,1 kvadratkilometer landbruk er ødelagt av lavaen: 1,9 kvadratkilometer er bananplantasjer, 60 hektar er vinmarker, og 25 hektar er avokadoplantasjer.
  • Asken har i tillegg gjort store mengder bananer usalgbare, og ødelagt vindruer, men landbruksdepartementet har gitt et midlertidig unntak fra markedsstandarden for askeskadde bananer. 
  • Cirka 7500 mennesker er evakuert siden det hele startet. 
  • Arbeidsledigheten har steget på La Palma som følge av utbruddet.

Vulkanutbruddet startet 19. september på 900 meters høyde i fjellkjeden Cumbre Vieja sørvest på La Palma.

Lavastrømmene går vestover mot kysten, hvor fire nye landtunger er i ferd med å bli bygd opp.

Vulkanutbruddet i bilder dag for dag

Se bildeserie 1 fra vulkanutbruddet. 

Bildeserie 2 fra vulkanutbruddet.

Bildeserie 3 fra vulkanutbruddet på La Palma, fra 20. nov. til 19. desember. 

Temaside om vulkanutbruddet