Tidenes dårligste honningsesong på Gran Canaria

Birøktere på Gran Canaria opplever sin dårligste sesong noen sinne med bare ti prosent av normal honningproduksjon.

Birøkter på Gran Canaria. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Det er svært lite blomster hvor biene kan sanke pollen på grunn av lite nedbør i sør, og uregelmessigheter i sesongen som senker produktiviteten i nord og i innlandet.

Det ble også ødelagt cirka 1000 bikuber under skogbrannene i august.

Birøkterne i sør må mate biene selv med fruktosesirup for at de skal overleve, ifølge Francisco Hernández, president for birøkterforeningen på Gran Canaria fortviler.

Til avisen Canarias 7 anslår han at det i gjennomsnitt produseres ti prosent av den normale mengden honning. Han viser til at det har vært tre dårlige år på rad, og at det i år er katastrofalt dårlig.

På den nordlige halvdelen av Gran Canaria ligger produksjonen på 29 prosent av det normale, anslår Hernández.

Selv har han 25 bikuber i nord der han normalt ville ha samlet inn 500 kilo honning på denne tiden av året. I år har han samlet inn 25 kilo, bare fem prosent av det normale.

Det er 320 birøktere på Gran Canaria som har til sammen 10 500 bikuber.

I nord regnet det unormalt mye sist høst, deretter fulgte 50 dager da det knapt kom en dråpe. Da det var tid for biene å sanke pollen, begynte det å regne voldsomt igjen.

Disse unormale avvikene i været har gjort produktiviteten lavere og gjort biene mer sårbare for pest, ifølge Hernandez.

Birøkterne er også plaget av svindel i markedet der kinesisk honning selges som kanarisk honning for 12 euro per kilo. Dette ødelegger markedet for den ekte  kanariske honningen.

Det kanariske instituttet for matkvalitet skal ha oppdaget flere alvorlige tilfeller av honningsvindel i år.

Det er så lite honning på øya at en årlig honningmesse i Valsequillo har måttet reduseres og komplementeres med en håndverkmesse. Birøktere har bare seks av 43 markedsplasser.

Messen åpner på søndag klokken10.

Ekte kanarisk honning er kjent for sin utsøkte kvalitet og har vunnet nasjonale og internasjonale priser. En honning fra Gran Canaria er også tildelt stjerne I Michelinguiden.

Tags