Alger fra Canteras-stranden skal bli til høyverdig gjødsel

Det teknologiske instituttet på Kanariøyene, ITC, skal samle inn 1200 tonn alger årlig fra Canteras-stranden i Las Palmas og gjøre det om til gjødsel.

Alger kan brukes til så mangt, ikke bare gjødsel. Her er en pakning alger som skal brukes til mat hentet opp fra en fryser hos ITC, som ligger langt framme på algefronten. Foto: Hugo Ryvik

Markedsverdien er gjødslet er cirka 120 000 euro, men det er langt fram til det eventuelt kommer på markedet.

I forrige uke inngikk ITC en avtale med Las Palmas kommune om utnyttelse av algene både til gjødsel og til bruk i biotekniske produkter.

Mest i desember

Det fins cirka 25 arter av alger på Canteras-stranden. De største forekomstene er det vanligvis i november på grunn av sterke strømmen denne måneden, sa ITC-forsker Eduardo Portillo på en pressekonferanse i uken som gikk.

Da blir det ofte skuflet opp store mengder alger fra stranden grytidlig i morgentimene

Vil bygge demoanlegg

Planen er å identifisere de bioaktive komponentene i algene som best kan benyttes til formålet.

Det kreves en del videre utvikling før produksjon i industriell og kommersiell skala kan bli aktuelt. Målet å først få til et demonstrasjonsanlegg i et kombinert privat og offentlig samarbeidsprosjekt.

Mye skjer på mikroalgefronten

Spanias nasjonale algebank ligger på Gran Canaria, hvor det er mye aktivitet på dette området.

Forskere på Gran Canaria er også involvert i stort algeprosjekt i EU, kalt Miracles, hvor deltakerne er  forskningsorganisasjoner i Norge, Spania, Nederland, Portugal, Belgia, Hellas og Chile.

Dette prosjektet går ut på å bruke mikroalger som råvare til matprodukter og andre produkter, og utvikle bioraffineri som kan lage flere forskjellige produkter av alger. Mikroalger blir produsert både på Gran Canaria, i Bergen og i Chile.

De norske deltakerne i Miracles er Uni Research, Universitetet i Bergen og EWOS Innovation i Dirdal.

Tags