63 prosent av landbruksarealet på Gran Canaria ligger brakk

Du har sikkert sett det når du har fartet rundt på Gran Canaria: Store landbruksarealer som ligger brunsvidde og forlatte. 63 prosent av landbruksarealet på øya ligger brakk.

En av mange forlatte jordlapper som tidligere har vært oppdyrket på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

På Kanariøyene er det 130.000 hektar land som er dyrkbar, cirka 19 prosent av det totale arealet på 700.000 hektar.

85.000 hektar, det vil si 60 prosent, ligger ubrukt. 45.000 hektar (40 prosent) er dyrket opp, viser tall fra Kanariøyenes statistiske institutt, Istac.

32 prosent av BNP på 1960-tallet

Før 1960 sto landbruket for 32 prosent av bruttonasjonalprodukt på Kanariøyene, omtrent like stor andel som turismen utgjør i dag. 

Ifølge landbruksforeningene COAG, Asaga og Palca er det dårlig lønnsomhet som har fått bøndene til å gi opp driften og ført til at landbruksvirksomhet på Gran Canaria står i fare for å forsvinne, skriver avisen Canarias Ahora, som gjør opp status for landbruket i en artikkel.

Subsidiene fra den kanariske regjeringen og EU, som er helt nødvendige for driften, er angivelig bare tilstrekkelige til å opprettholde den nåværende landbruksdriften.

Stor konkurranse og dyrt vann

En av utfordringene for landbruket er prispress på importerte landbruksprodukter fra andre land med lavere produksjonskostnader, slik som tomater fra Marokko.

En annen er vannforsyningen: Det koster cirka 4000 euro i måneden å vanne seks hektar dyrket mark.

Den regionale regjeringen og øyrådene har satt i gang noen tiltak for å løfte landbruket, slik som kurs for unge mennesker, hvilket har ført til at det har kommet 250 nye landbrukere under 40 år.

Det jobbes også for å få hotellene til å servere mer lokalprodusert mat, men dette har angivelig foreløpig mest dreid seg om ost og vin fra Kanariøyene, i mindre grad andre produkter. 

Ved utgangen av juni i år jobbet 20.767 mennesker i landbruket på Kanariøyene av cirka 827.000 totalt som er ansatt på øygruppen, og det stort sett ligget mellom 20.000 og 22.000 de siste seks årene.

2348 landbruksfirma var registrert i juni.

Tags