2017 var et elendig bananår på Kanariøyene

Fjoråret var et av de verste årene for banandyrkerne på Kanariøyene siden 1993, da Spania nylig hadde gått inn i EU og fellesmarkedet for bananer ble etablert.

Banadyrking i Arucas på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Prisene har vært lave, importerte bananer har overtatt store deler av markedet, og det ble dumpet mer bananer enn i 2016 da tolv millioner kilo ble dumpet og tre millioner gitt til veldedighet, skriver avisen Canarias Ahora.

Mellom 17 og 18 millioner kilo bananer ble dumpet og tre millioner kilo ble gikk til matbanken i 2017, ifølge avisen. Bananer som ikke kan selges blir kalt "pica".

Den første uken i 2018 er angivelig en million kilo bananer dumpet.

Et av problemene er angivelig at importerte bananer fra Amerika og Afrika i større grad har tatt over markedet på det spanske fastlandet, hvor kanariske bananer tidligere har dominert. I dag har de importerte bananene cirka 50 prosent av markedet.

Et annet problem er tørken, som angivelig har bidratt til en kvalitetsforringelse og til at det har blitt dyrere å vanne bananplantene. De små bananplantasjene er de som sliter mest med det lavet prisnivået og tørken.

Interne konflikter i banansamvirket Asprocan har også oppstått i den grad at to av de seks foreningene for bananprodusenter gikk ut av Asprocan i fjor. Det førte til at regionsregjeringen grep inn og en pakt ble signert 3. januar for å samle foreningene igjen.

Tags