Skapt på Gran Canaria: Gud kommer i morgen

I morgen, fredag er det trippellansering på Blå i Oslo av spellemannsprisvinneren Sverre Knudsens nye album Gud, en video og en pamflett. Knudsen har skapt musikken i sitt hjemmestudio på Gran Canaria. På lørdag er det lansering i Bergen offentlige bibliotek.

Sverre Knudsen har skapt Gud. Foto: Hugo Ryvik

Gud er oppfølgeren til Vi, Knudsens comeback-album fra i fjor. Det er altså ingen grunn til å frykte at det er dommedag i morgen, selv om Gud kommer.

Musikeren, som først ble landskjent på 1980-tallet som frontmann i bandet The Aller Værste!, fikk spellemannspris for tekstene på Vi, og har også fått prisen for årets album for Materialtretthet med The Aller Værste! i 1980.

Videoen som lanseres samtidig med albumet hører til den 42 minutter lange låten på Gud, platas eneste låt, og den 30 sider tykke pamfletten Frie og reptile – norsk rasisme 2018, hører også sammen med albumet og filmen.

Støyete Gud

Teksten går i dypet på albumets tema, som tekstmessig er "en personlig fortelling der den ateistiske hovedkarakteren påkaller Gud i sin fortvilelse over tingens tilstand", slik det beskrives på Blås nettsider.

Musikken fortsetter i "elektronisk med støy"-retningen fra Vi, og beskrives som skitten dub, smågroovy triphop, pop og ren støy i moderat forening, mer harmonisk popete og mer utagerende støyende enn på Vi.

Lasse Marhaug har remikset og produsert Gud sammen med Sverre Knudsen.

Musikeren Anja Laudal er med på Farfisa og OB-8, Myra bidrar med sang og Mannskoret korer. To av tekstene blir lest av Lars Øyno.

Lanseringen på Blå skjer lørdag 17. august klokken 20.45. Gratis inngang. I Bergen offentlige bibliotek skjer lanseringen klokken 15 på lørdag 18. august.

Bergens Tidendes plateanmelder gir Gud terningkast 5.

Fakta om Sverre Knudsen

Født 22. november 1955 på Haugenstua i Oslo. Forfatter og musiker.

Har jobbet med teater, fjernsyn, reklame og digitale medier. Han har brukt pseudonymet Freddi Fiord, særlig som musikkprodusent for blant annet The Aller Værste! og Wannskrækk/DumDum Boys.

Band: The Aller Værste! (TAV!), Løver og Tigre og The Beste.

Utgivelser, musikk: Seks album og tre singler. Fikk Spellemannprisen for Materialtretthet med TAV!, 1980. Hans første soloalbum, La det brenne, ble utgitt i 2009.

Debuterte som forfatter med romanen Strålende nederlag i 1989. Den siste utgaven er hans 27. bok og heter Sverre Knudsen, 1979 (2015).

Har skrevet teater og TV-dramatikk, blant annet for Det tredje tegnet (NRK 2002), barne-tv og har vært dialogforfatter for Hotel Cæsar i mange år.

Oversatt over 50 skjønnlitterære bøker, blant annet Bukowski, William S. Burroughs, Niall Griffiths, Nick Cave, Douglas Adams, Edgar Rice Burrough og Rudyard Kipling.

Andre jobber: Pikkolo, vaktmester, distribusjonsleder, konsulent for forlag og film, tømrer, stuer, lærer, sjåfør, vognfører i Oslo Sporveier, ekspeditør, dokumentasjonsforfatter i Norsk Data, tekstforfatter i JBR Reklamebyrå og Filadelfia Reklamebyrå og multimediautvikler.

Var med å starte det digitale kommunikasjonsbyrået never.no i 1999, hvor han var kreativ leder til 2001. Ble igjen forfatter og dramatiker på heltid fra 2002.

Deltok i tv-serien Punx (2016) om norsk pønk, new wave, hardcore og postpønk på NRK.

Priser

  • Spellemannprisen (1980), for Materialtretthet med The Aller Værste!
  • Spellemannsprisen (2018) for tekstene på Vi
  • Sonja Hagemanns barne- og ungdomsbokpris (1999), for Kommer sjelden alene
  • Språklig samlings litteraturpris (2005)
  • Oslo bys kulturstipend (2008)
  • Nominert til Spellemannprisen (2009), for La det brenne, tekst.
  • Nominert til Brageprisen for Aarons Maskin (2011)
  • Riksmålsprisen for Aarons Maskin 
  • Nominert til Kritikerprisen for Aarons Maskin 

Tags