Pengemangel førte Starmus-festivalen fra Tenerife til Trondheim

Manglende pengestøtte på Kanariøyene og mangedobbel pengestøtte i Norge var trolig utslagsgivende for at den anerkjente astronomi- og kulturfestivalen Starmus flyttes fra Tenerife til Trondheim neste år.

Trondheim overtar Starmus-festivalen neste år til fortvilelse for vitenskapsmiljøet på Tenerife. Her fra årets festival på Tenerife med den britiske vitenskapsmannen Stephen Hawking i midten. Foto: Starmus

På Tenerife og La Palma er det stor misnøye med at festivalen, som ble frontet av Stephen Hawking i de to siste utgavene og gir stor prestisje, mye inntekter og god markedsføring for Kanariøyene, forsvinner til Norge.

300.000 euro i minus

2016-utgaven av festivalen gikk av stabelen i sommer, og har per i dag angivelig 300.000 euro i ubetalt gjeld, ifølge Canarias Ahora og andre kanariske aviser.

Festivalen skal ha kostet cirka en million euro å arrangere, og fikk inn cirka en halv million i billettinntekter. Pengestøtte fra det offentlige og private aktører er avgjørende for å få økonomien i balanse.

Mangedobbel pengestøtte i Norge

I Norge får festivalen tre million kroner hver i støtte fra Trondheim kommune, Sør-Trøndelag Fylkeskommune og NTNU, og Norges Forskningsråd gir en million kroner. Det vil si ti millioner kroner (1,1 millioner euro) i støtte fra det offentlige.

I tillegg kommer elleve millioner kroner fra Reitangruppen, Salmar, Sparebanken 1 SMN, Norsk Hydro og Koteng Eiendom, skriver Adresseavisen.

Den totale støttesummen blir da 22 millioner kroner, hvilket er 2,33 millioner euro med dagens kurs – mange ganger så mye som festivalen fikk tilsagn om på Tenerife i 2016. 

Manglende pengestøtte på Tenerife

Øyrådet på La Palma, hvor Starmus også hadde arrangementer under festivalen, skal ha gitt 90.000 euro i støtte. Den utlovede støtten fra øyrådet på Tenerife og det offentlige eide teknologinstituttet Iter skal være på cirka 330.000 euro til sammen.

Regionsregjeringen på Kanariøyene skal også ha bidratt med 330.000 euro, ifølge avisen La Opinion.

I tillegg skal et privat telekommunikasjonsselskap ha gitt pengestøtte på cirka 160.000 euro, ifølge informasjon Garik Israelian og presidenten for øyrådet på La Palma skal ha gitt til spanske aviser.

Etterlyser penger

Arrangørene, anført av astronomen Garik Israelian, peker angivelig på at de ikke har fått utbetalt en utlovet pengestøtte for 2016-utgaven av festivalen fra øyrådet på Tenerife.

En talsmann for øyrådet på Tenerife skal ha uttalt til pressen at det kun er snakk om 75.000 euro av de utlovede pengene som ikke er utbetalt ennå fordi utgiftene først skal verifiseres, et betydelig lavere beløp enn det arrangørene antyder.

415 millioner euro

Starmus skal ha generert inntekter på 415 millioner euro i 2016 på Tenerife, ifølge beregninger fra øyrådet, som peker på at den har satt Tenerife på verdens vitenskapskart.

Starmus 2017 arrangeres i Trondheim fra 18. til 23. juni under temaet "Livet og universet".

Stephen Hawking kommer da til Norge for første gang. Det gjør også en lang rekke nobelprisvinnere, kosmonauter, kjente vitenskapsmenn og musikere, blant annet Brian May fra Queen og Brian Eno.

Festivalen har tidligere blitt arrangert på Tenerife i 2011, 2014 og 2016. Øyrådet på Tenerife utelukker ikke at den kommer tilbake til Tenerife i 2018.

Tags