Musikkfestivalen Womad kan komme tilbake til Gran Canaria

Ordføreren i Las Palmas, August Hidalgo, jobber for å få musikkfestivalen Womad tilbake til Las Palmas etter at festivalen har vært arrangert tre år på rad på Fuerteventura.

I 2010 kom det 100.000 tilskuere til Womad i Las Palmas. Året etter skrumpet pengestøtten og festivalen kraftig inn, og i 2012 var det slutt. Nå kan det bli nye takter igjen. Foto: Hugo Ryvik

Hidalgo uttalte i dag til pressen at han er sikker på at den regionale regjeringen vil støtte arrangementet med 100.000 euro, den samme støtten som arrangementet fikk på Fuerteventura.

Øyrådet på Gran Canaria har angivelig allerede gitt tilsagn om økonomisk støtte.

Stor suksess på Gran Canaria

Womad er en festival for verdensmusikk, kunst og dans, og bygde seg opp til en formidabel publikumssuksess og kunstnerisk suksess i løpet av de 18 årene festivalen ble arrangert på Gran Canaria.

Toppen ble nådd i 2010, da festivalen varte i fire dager og det kom 100.000 tilskuere til Santa Catalina-parken. I 2012 stilnet musikken til manges store skuffelse da pengestøtten fra myndighetene skrumpet bort etter et politisk maktskifte fra rødt til blått.

Opp gjennom årene har festivalens oppturer og nedturer stort sett vært synkronisert med hvilken politisk farge som har hatt makten: Blått har gitt bølgedal, rødt har laget bølgetopper med skum på. 

Slutt på Fuerteventura

Fuerteventura kom på banen og overtok arrangementet i 2014, 2015 og 2016 i Gran Tarajal, men i år melder arrangøren om dårlig respons fra myndighetene der også, og bytter ut festivalen med et sportsarrangement.

Nå håper mange at sosialdemokraten Hidalgo skal få positiv tilbakemelding fra den regionale regjeringen, som heller mot blått for tiden etter at et rødorientert regjeringssamarbeid sprakk, slik at Santa Catalina-parken igjen kan holde det som tidligere var tidenes mest populære festival på Kanariøyene. 

Perfekt for Womad

Som det miniatyrkontinentet Gran Canaria er, med folk fra et stort antall nasjoner, og med det rike kulturlivet i Las Palmas kombinert med et utmerket festivalområde midt i byen i Santa Catalina-parken og på et stort, tilstøtende torg, er det knapt noe sted som er mer passende for en slik festival.

Tidligere år har det vært en særdeles varm og trivelig stemning på Womad i Las Palmas, med lite  å se av festivalfylla som en del musikkfestivaler er skjemmet av.

Womad på Kanariøyene har hittil blitt arrangert om høsten, hvilket den trolig også vil bli hvis den kommer tilbake til Gran Canaria. Det blir nå interessant å se om det fortsatt vil være en gratisfestival, slik det har vært til nå.

Dette er Womad

Den verdenskjente britiske musikeren Peter Gabriel var med på å stifte Womad i 1980.

Womad står for World of Music, Arts and Dance. Målet er å informere og skape bevissthet om verdien og potensialet i et flerkulturelt samfunn og fremme toleranse.

I 1982 ble den første festivalen avviklet. Womad arrangeres nå i Australia, New Zealand, Chile,  Spania og Storbritannia.

Tags