Tredobling av antallet seksuelle overgrep i Las Palmas i år

Unge studenter i Las Palmas gikk i går i protesttog mot en overgrepsdom i Pamplona og mot seksuelle overgrep. Antallet slike overgrep i Las Palmas ble mer enn tredoblet i årets første kvartal, ifølge en rapport fra innenriksdepartementet.

Studenter gikk i protesttog i Las Palmas og ropte slagord mot seksuelle overgrep torsdag 10. mai. Bannerteksten henviser til Manada-saken (flokk-saken), en gruppevoldtekstsak i Pamplona, og sier "Vi er flokken din. Du er ikke alene". Foto: Hugo Ryvik

Kvartalsrapporten om kriminalitet ble publisert denne uken og viser at det er registrert 371 seksuelle overgrep i Spania i årets tre første måneder, 28,4 prosent flere enn i fjor.

I Las Palmas ble det registret 16 seksuelle overgrep mot 5 i samme periode i 2017, hvilket er en økning på 220 prosent.

Alle former for kriminalitet med seksuelt tilsnitt har økt i år. Antallet voldtekter med penetrering er tredoblet på Gran Canaria til tolv tilfeller mot fire i 2017.

Antallet brudd på loven om seksuell frihet har økt med 51 prosent til 89 tilfeller.

Mandana-saken opprører mange

Studentene som gikk i protestmarsj gjennom gatene i bydelen Triana i Las Palmas på torsdag var en reaksjon på en overgrepsdom som skapt store protester flere steder i Spania, kalt Manada-saken:

Fem menn fra Sevilla, mellom 27 og 29 år gamle, var tiltalt for gruppevoldtekt av en 18 år gammel kvinne på en festival i juni 2016.

I april ble de frikjent for voldtekt, men ble dømt til ni års fengsel for seksuell mishandling og til å betale 10.000 euro i erstatning til kvinnen.

Skrøt av voldtekten

Overgriperne filmet voldtekten og skrøt av det senere i en gruppemelding på meldingstjenesten Whatsapp. Der kalte de seg Manada (flokken), derav navnet Manada-saken.

Påtalemyndigheten i Pamplona ba om nærmere 23 års fengsel for gruppevoldtekt og flere andre tiltalepunkter, men loven i Spania er utformet slik at det må være vold eller trusler for at et overgrep skal defineres som voldtekt. Det skal dommerne ikke ha funnet bevist i denne saken.

Jenta som ble utsatt for voldtekten skal ha forklart at hun ble truet til å holde kjeft før voldtekten startet.

Regionsregjeringen i Spania har kunngjort at de vil vurdere å endre voldtektsloven etter at dommen ble kjent og reaksjonene på den kom.