Eks-ordfører i Santa Cruz de Tenerife dømt til sju års fengsel for korrupsjon

Miguel Zerolo, tidligere ordfører i Santa Cruz de Tenerife, er i provinsretten i byen dømt til sju års fengselsstraff for korrupsjon knyttet til kjøp av elleve strandtomter i 2001 i Las Teresitas.

Saken gjelder grov overpris for elleve strandtomter kommunen kjøpte i Las Teresitas. Foto: Creative Commons-lisens / Beneharo Hdez.

Manuel Parejo, en tidligere rådmann for urbanisme i kommunen, er også dømt til sju års fengsel, og forretningsmennene Antonio Plasencia og Ignacio González til fem år og tre måneder hver.

Disse fire, sammen med andre som er dømt i saken, må også betale til sammen nesten 62 millioner euro pluss renter og kostnader i erstatning til kommunen, skriver avisen La Provincia.

Drøyt 2,5 ganger over  taksten

Saken gjelder kjøp av elleve strandtomter i Las Teresitas i september 2011 som var taksert til ha en verdi av 19,5 millioner euro av en kommunearkitekt.

Tomtene ble kjøpt for 52,5 millioner euro fra det private selskapet Inversiones Las Teresitas, som forretningsmennene Antonio Plasencia og Ignacio González sto bak. Deler av tomtene var dessuten allerede i kommunens eie.

Misbruk av offentlige midler

Miguel Zerolo er kjent skyldig i misbruk av offentlige midler. I tillegg til fengsel og erstatning, er han fradømt retten til å jobbe i det offentlige i åtte år og ni måneder.

I løpet av rettssaken skal han ha erkjent at det var forretningsmennene som bestemte prisen for tomtene. Han hevder imidlertid at han er uskyldig, og utsatt for et politisk komplott.

Zerolo ble i juli 2014 dømt til åtte års utestengelse fra offentlige stillinger i en annen korrupsjonssak knyttet til arbeid som ble utført i 2003 på en offentlig bygning.

Mange korrupsjonstiltaler på Kanariøyene

61 personer er for tiden tiltalt for korrupsjon på Kanariøyene, like mange som i Andalucia og kun bak Balearene av regionene i Spania, hvor det er 97 korrupsjonstiltalte.

I hele Spania er det 659 korrupsjonstiltalte. 87 personer satt i fengsel for korrupsjon i Spania per 1. januar i år, ifølge de siste dataene fra straffeinstitusjonene.