Ny utvikling i korrupsjonssak om vindkraft på Gran Canaria

Luis Soria, broren til den spanske industri-, energi- og turistministeren Jose Manuel Soria, er en av seks tiltalte i Casa Eólico, som handler om korrupsjon i tildeling av vindkraftlisenser på Gran Canaria.

Bestikkelser skal ha blitt gitt for at visse selskap skulle favoriseres da vindkraftlisenser skulle deles ut på Gran Canaria i 2004. Foto: Hugo Ryvik

Saken gjelder påståtte lovbrudd under en konkurranse om utbygging av vindkraft i 2004, og har gått et par runder i kriminalrettssystemet på Gran Canaria siden 2006..

Visse selskaper skal ha blitt favorisert i utbytte for bestikkelser da tillatelser for utbygging av vindkraftparker i Arinaga på Gran Canaria ble tildelt.

Avviste appell

Nå har høyesteretten i Las Palmas avvist en appell fra fem av de seks tiltalte om å legge ned tiltalen.

Denne avgjørelsen ble tatt 29. mai, og er omtalt i avisa Canarias Ahora 4. juni. Rettssaken er berammet til våren 2016.

Tiltalt for bestikkelser og underslag

De hovedtiltalte er Celso Perdom fra høyrepartiet Partido Popular (PP), tidligere generaldirektør for industri i den kanariske regionsregeringen i perioden 2003-2005.

Aktor i saken ber om sju års fengsel for brudd på taushetsloven, bestikkelser, underslag og deltakelse i en kriminell sammensvergelse for å påvirke utfallet av en kontroversiell konkurranse om tildeling av vindkraft på Gran Canaria i 2004.

PP på Kanariøyene var på den tiden ledet av José Manuel Soria fra Gran Canaria, som var president for øyrådet fra 2003 til 2007, og nå er minister i den spanske regjeringen.

Ministerbror styrte konkurransen

Vindkraftkonkurransen ble administrert av Luis Soria López, broren til José Manuel Soria. Luis Soria López er også tiltalt i saken, og risikerer sju års fengselsstraff.

En tredje tiltalt er forretningsmannen Jose Ignacio Esquivel.

Dette er ifølge Canarias Ahora broren til en mann som angivelig lot José Manuel Soria bo gratis i sin villa i 19 måneder.

Soria var da president for øyrådet på Gran Canaria og var i ferd med å bygge en ny villa til seg selv og sin familie i Tafira i Las Palmas.

Antyder at politikertopp er korrupt

Canarias Ahora prøver i artikkelen å påvise koblinger mellom Jose Manuel Soria og korrupsjonssaken, og har i flere tidligere artikler sterkt antydet at Soria har vært innblandet i flere korrupsjonssaker opp gjennom årene.

Øyrådet på Gran Canaria trakk i 2005 tilbake en kontrakt for vindkraftutbygging som var gitt til det offentlige selskapet Megaturbinas Arinaga.

Tjenestemenn og forretningsmenn

De andre tiltalte i saken er Perdoms partner, Monica Quintana, den offentlige tjenestemannen Honorato Lopez og forretningsmennene Enrique Guzmán og Alfredo Briganty, som sammen med Jose Ignacio Esquivel skal ha mottatt innsideinformasjon om vindkraftkonkurransen.

Apellene som ble avvist gjaldt angivelig flere påståtte uregelmessigheter i etterforskningen og rettsprosessen, deriblant en partisk dommer, og brudd på de tiltaltes grunnleggende rettigheter, slik som tiltaltes konstitusjonelle rett til kommunikasjonskonfidensialitet.

I rettssaken er blant annet opptak fra telefonavlytting og epostutveksling lagt fram som bevismateriale.