Enorme havvirvler ved Kanariøyene kan være CO2-fjernere

Tjue forskere fra Spania, USA, Mexico og Nederland er på vei til Kanariøyene for å forske på store havvirvler. En av teoriene som skal forskes på er om virvlene frakter CO2 ned havdypet.

Dette skipet skal samle inn data fra havvirvler ved Kanariøyene. Foto: Armada.mde.es

Forskerne jobber om bord på forskningsskipet Hesperidas, som har satt kurs mot Kanariøyene. Der er tre store havvirvler akkurat nå aktive 300 kilometer sørvest for Kanariøyene, skriver EFE Verde.

Forskningsprosjektet blir kalt Pump. Det fins indikasjoner på at virvlene spiller en nøkkelrolle i å frakte CO2 fra havoverflaten til dypet.

Tar CO2-mettet plankton ned i dypet

Virvlene er fulle av fytoplankton som absorberer karbondioksid på dagtid og slipper det ut på nettene.

Teorien er at de virvlende vannmassene kan suge plankton som er ladet med CO2 dypt ned i havet.

Havstrømmer møter passatvinder

Virvlene oppstår når havstrømmer og nordøstlige passatvinder kolliderer, noe som skjer oftere på Kanariøyene enn andre steder i verden.

De er så store og langsomme at de ikke blir oppdaget fra skip. Virvlene er 100-200 kilometer i diameter, og kan kun sees fra verdensrommet på grunn av ujevnheter som oppstår i havoverflaten. En full runde i ytterkanten av virvlene tar ti dager.

Fenomenet oppstår på 700 meters dyp, og flytter opptil én million kubikkmeter vann per skund. Det har vært dokumentert, særlig på Kanariøyene, siden 1994.

Forskerne skal samle inn data fra havvirvlene ved Kanariøyene de neste tre ukene.