Sterke reaksjoner på provoserende dragshow i Las Palmas

Biskopen av Kanariøyene, Fransisco Cases, skriver i et åpent brev til avisen ABC at den "blasfemiske frivoliteten" i årets drag queen galla i Las Palmas på mandag gjorde det til den tristeste dagen i hans liv.

Drag Sethlas provoserte med et show som blir kalt blasfemisk og et angrep på katolismen av biskopen av Kanariøyene. Foto: LPA Carnaval

Uttalelsen er myntet på showet til Drag Sethlas, som ble kåret til karnevalets dragdronning.

Han åpnet sitt provoserende show utkledd som Jomfru Maria til Madonnas sang "Like a Prayer", og forvandlet seg til en nesten naken og korsfestet Jesus Kristus med tornekrone.

Showet kombinerte religion med akrobatikk, kostymeskifter, dans, erotikk og dundrende rytmer i et typisk dragunivers og holdt høy klasse, noe som ga full uttelling i konkurransen.

Tristere enn flyulykke

I sitt brev skriver Cases at dagen er enda tristere for ham enn den dagen den tragiske flyulykken på Bajaras-flyplassen skjedde, da 154 mennesker omkom. Denne uttalelsen får kritikk av lederen av foreningen for ofrene av Spanair JK5022-ulykken, Pilar Vera, skriver Antena 3.

Videre skriver han at øynene fyltes med tårer og at han kjente dyp tristhet og smerte av at publikum jublet, klappet og stemte på dragartisten.

Han spør om det ikke fins noen grenser for ytringsfriheten, og anser showet som et angrep på katolismen.

Biskopen har kalt til messe i Santa Ana-katedralen 3. mars for å «be Frelseren og hans hellige mor om tilgivelse».

Fjernet fra nett-tv

Den spanske tv-stasjonen TVE, som sendte showet live og på nett-tv, reagerte med å fjerne innslaget fra nett-tv.

En av Drag Sethlas sponsorer, Multiopticas, har kunngjort overfor avisen ABC at de trekker seg som sponsor, og ber om unnskyldning.

Selskapet beklager kontorversene showet har skapt, og understreker at de ikke hadde intensjoner om å fornærme noen.

Over 20.000 personer har hittil skrevet under på et opprop på nett mot dragartistens show. I oppropet blir det kalt en hån mot "Den hellige", og det blir krevd at karnevalets representanter for myndighetene fratrer og at sponsorer trekker seg.

Utdanner seg til religionslærer

Drag Sethlas, som egentlig heter Borjas Casillas og kommer fra Las Palmas, kunngjorde på tirsdag at han ønsker å utdanne seg til religionslærer.

Han er i dag lærer på tidlig barneskolenivå og danselærer.

Casillas forsikrer om at han ikke er redd for kritikk av showet, og at kritikken ikke påvirker ham. Han viser på at alle kan ha sine meninger, og at du må vite hvordan du skiller kunst fra profesjonalisme.

Dragartisten sier at han ønsket å gjøre noe annerledes med showet og gi publikum noe som ingen våget å gjøre.

Han erklærer seg selv som agnostiker og anser at religion er en historie som er skrevet og som må gjøres kjent. Det han har gjort, er en annerledes tilnærming til denne kunnskapen, sier han, og ber kritikerne vise respekt og toleranse, slik han har respekt og toleranse for dem.

På søndag kan du se Drag Sethlas i det store karnevalstoget i Las Palmas.

Lenker

Se bilder fra Drag Queen-gallaen

Tags