Sosialpedagogen Erika er årets karnevaldronning i Las Palmas

Erika Echuaca Sebe vant i går kveld dronningtittelen under karnevalet i Las Palmas med kostymet "Volar sin alas" ("Fly uten vinger"), som er skapt av Nauzet Afonso.

Årets karnevaldronning på scenen i går. Foto: LPA Carnaval

16 kandidater kjempet om tittelen på karnevalscenen i Santa Catalina-parken foran 3000 tilskuere i parken, og hundretusener fjernsynsseere. Erika er med sine 34 år den klart eldste av kandidatene.

Har et budskap

Dette sa Erika Echuaca Sebe i et intervju i nettavisen Afrofeminas.com før konkurransen:

– Deltakelsen i karnevalet handler for meg ikke bare om skjønnhet og å representere Gran Canaria i en av våre mest emblematiske fester. Det handler også om å synliggjøre energiske kvinner med stort pedagogisk og kulturelt potensial.

Videre sier hun at dronninggallaen for henne er et perfekt vindu for å bruke seg selv og stemmen sin til å formidle en rungende melding:

– Respekt for mangfold krever en strukturell forandring i ulike sammenhenger i dagliglivet, spesielt når det gjelder mennesker. Kvinner må fortsette å ta tak i visse spørsmål, ikke bare fordi de er kvinner, men også på grunn av hvilke beslutninger de tar, for eksempel å delta i en konkurranse som denne.

Jobber som sosialpedagog

Erika er født på Kanariøyene og har foreldre fra Ekvatorial-Guinea som har bodd på Kanariøyene i over 50 år.

Hun er sosialpedagog og er i ferd med å ta en mastergrad. For tiden jobber hun i videregående skoler i El Tablero og Maspalomas med tiltak for å forbedre skolelivet, lærerutdanningen og familiefunksjonen.

Ønsker en mer humanisert utdanning

I intervjuet snakker hun om nødvendigheten av å følge mennesker gjennom livet, i formelle og uformelle omgivelser, for å utdanne dem til å utnytte deres evner fullt ut, og til å vite hvordan de skal argumentere for deres bekymringer, lidenskaper og behov.

Hun ønsker at selv mennesker som vokser opp i vanskeligheter skal vite at de er intelligente og følelsesmessige vesener, at de har respekt og lidenskap for læring, og at de tror på muligheter for forandring, selv om det stormer og regner.

– Det er nødvendig å forberede seg. Kanskje det ikke gir oss overflod av økonomisk rikdom, men det tillater oss å velge flere muligheter, selv når det ser ut til at omstendighetene er ganske begrensede, sier hun i intervjuet.

– Det er nødvendig og viktig for meg å gå tilbake til en humanisert utdanning.

Erika har blitt tilbudt å delta i karnevalets dronningkonkurranse to ganger tidligere, men takket da nei fordi hun heller ville danse.

Ikke av de beste dronninggallaene

Dronninggallaen i seg selv var ikke av de mest imponerende produksjonene som har vært gjennomført i Las Palmas, og på langt nær så bra som årets dronninggalla i Santa Cruz de Tenerife.

En uvanlig lang pir som går ut fra scenen skapte blant annet en del problemer for dronningkandidatene, som fikk vanskeligheter med å snu og fikk en lang transportetappe tilbake etter opptredenen.

Karnevaldronningen

Erika Echuaca Sebe (34). Foto: LPA Carneval

Tags