Kanariøyene skaper flest nye arbeidsplasser i turismesektoren

Antallet ansatte i turismesektoren på Kanariøyene begynte å stige i 2010, og var i 2015 oppe i 19,1 arbeidsplasser per 1000 turister.

På hoteller og andre overnattingsteder på Kanariøyene jobber en av fem ansatte i turistsektoren. Her Hotell Santa Catalina i Las Palmas. Foto: Hugo Ryvik

Det er angivelig flere enn noen andre regioner i Spania. Balearene har til sammenligning 11,9 ansatte per 1000 turister.

Det var Kanariøyenes turisme-, kultur- og sportsminister, Maria Teresa Lorenzo, som sa dette da hun presenterte tiltak i parlamentet i dag som skal bidra til å skape arbeidsplasser.

I andre sektorer på Kanariøyene begynte veksten av arbeidsplasser først i 2013, viste hun til.

Kvalitetsproblem

Selv om det er skapt mange arbeidsplasser, er det et problem at svært mange av disse er kortvarige eller midlertidige ansettelser, eller innleide enkeltmannsfirma. Det påpeker blant annet Kanariøyenes president, Fernando Clavijo som snakker om arbeidsplasser av dårlig kvalitet.

I en annen undersøkelse som ble presentert denne uken om konkurransedyktigheten for tuiristregioner i Spania, klatret Kanariøyene fra femte til fjerdeplass. Kanariøyene havnet imidlertid på bunnen blant annet når det gjelder kvaliteten på de ansatte og språkkyndighet.

Over en tredel av arbeidsplassene

Turisme er ansvarlig for 35,9 prosent av arbeidsplassene på Kanariøyene, 24,8 prosent direkte og 11,1 indirekte, Ifølge den offentlige turistundersøkelsen Impactur.

Det er ikke sant at økningen i turismen ikke skaper nye arbeidsplasser, sa Lorenzo.

I 2015 hadde Kanariøyene 13,2 millioner turistbesøk, 2,2 prosent flere enn i 2014. Turistene økte det daglige forbruket med 7 prosent til 136,38 euro, og økte gjennomsnittslengden på oppholdet til ti døgn.

I tillegg kom det 2,1 millioner cruiseturister på besøk.

Over 180 000 i turistyrker

Dette bidro til at det var 183 099 ansatte i turistrelaterte yrker ved utgangen av 2015, 27 846 flere enn i 2010.

Fra 2010 til 2015 har antallet ansatte i sektoren økt med 3,6 prosent, og antallet enkeltmannsfirma som blir leid inn med 15,2 prosent.

Plan for bredde, kunnskap og kvalitet

Lorenzo understreker at regionsregjeringen og departementet hennes gjennomfører en tiltaksplan som skal gi økt sysselsetting i sektoren gjennom bedre kvalifiserte ansettelser og kvalitet, øke antallet turister og lengden på oppholdene, og få turistene til å bruke mer penger.

Hun understreker at overnattingsbransjen kun står for 20 prosent av arbeidsstyrken i turismen.

Resten er små bedrifter som restauranter, bilutleier, firma som arrangerer turistaktiviteter, leverandører til hoteller og restauranter, fritids- og fornøyelsesbransjen og reisebyråer med mer.

Nisjeturisme

Turistmyndighetene jobber for å utøke bredden i tilbudet til turistene, blant annet gjennom markedsføring på nisjemesser flere steder i Europa innen blant annet aktiv turisme, bryllup og bryllupsreiser, eksklusive opplevelser utenom de vanlige turistrutene og sykling.

Det er også et program for å få etablert flere flyruter ved hjelp av et spesielt fond. Hittil er det ført til 14 nye ruter, deriblant til land som ikke har hatt direkteforbindelse tidligere.

Kompetanseprogram

Opplæring og kompetanseøkning står også sentralt i aktivitetsplanen, ifølge Lorenzo.

Hotellskolen på Kanariøyene har kjørt 29 program hvor 488 elever har fått opplæring.

Privatisering av overnattingstilbud et problem

Et problem for Kanariøyene er at overnattingstilbudet har blitt svekket, og hotellene er I dag smekkfulle store deler av året.

Dette kommer blant annet av at overnattingsenheter med over 40 000 sengeplasser er blitt gjort om til private leiligheter siden 1997.

Kontroversielt tema

Dette er en het potet i kanarisk politikk. Blandingen av turistbosteder og bosteder for fastboende i samme bygning eller samme område er vanskelig å håndtere.

Private som har kjøpt tidligere overnattingsenheter har gjort det i god tro, men nye lover er innført som gjør at de føler seg presset mot å overlate eiendommen sik at de kan leies ut til turister.

Overnattingsbransjen presser på sin side på myndighetene for at det ikke skal forsvinne flere overnattingsplasser. Helst vil de ha tilbake mange av de som er tapt til private.

Nye lover om regulering av eiendommer og områder på Kanariøyene har ført til en storm av klager siden i fjor vår.

Lorenzo hevder at de har begynt å høre på hva de ulike partene har å si med sikte på å komme frem til konsensus for fremtidig lovgivning og regulering.

Tags