Jordskjelv på 5,1 på La Palma i natt

VULKANUTBRUDDET: Et jordskjelv med en styrke på 5,1 ble registrert på kanariøya La Palma i natt. I dag har vulkanutbruddet pågått i to måneder.

Stjernen viser jordskjelvets episenter. Illustrasjon: IGN

Jordskjelvet er det største som er registrert siden vulkanutbruddet startet på 900 meters høyde i Cumbre Vieja ved 15-tiden 19. september.

Det kunne kjennes av befolkningen på La Palma og deler av Tenerife, La Gomera og El Hierro, ifølge informasjon på nettsidene til det nasjonale, geografiske instituttet IGN.

Skjelvet inntraff på 36 kilometers dyp i Villa del Mazo sør på øya klokken 01.18.

Tidligere er det registrert fire jordskjelv på 5,0.

En lang rekke jordskjelv er registrert fra midnatt til i dag formiddag i Mazo og Fuencaliente kommune på dybder fra 11 til 40 kilometer.

Lava fortsetter å strømme fra vulkanen, ifølge en rapport fra innenriksdepartementet i dag tidlig, og har økt i  området mellom Todoque og La Laguna, hvor lavafronten beveger seg mot kysten.

Skadestatus

  • Et areal på over 10 kvadratkilometer er dekket av lava, ifølge de siste tallene fra den satellittbaserte tjenesten Copernicus.
  • Minst 2623 bygninger og andre konstruksjoner er helt ødelagt, og minst 100 andre er delvis ødelagt. Nærmere 1200 av disse er boliger, ifølge øyrådet, som henter data fra boligregisteret.
  • Over 66 kilometer veier og gater er ødelagt.
  • 3,1 kvadratkilometer landbruk er ødelagt av lavaen: 1,7 kvadratkilometer er bananplantasjer, 60 hektar er vinmarker, og 25 hektar er avokadoplantasjer.
  • Asken har i tillegg gjort store mengder bananer usalgbare, og ødelagte vindruer, men landbruksdepartementet har gitt et midlertidig unntak fra markedsstandarden for askeskadde bananer.
  • Skadene er per 19. november vurdert av myndighetene til cirka 900 millioner euro.
  • Cirka 7500 mennesker er evakuert siden det hele startet.
  • Arbeidsledigheten har steget på La Palma som følge av utbruddet.
  • Flytrafikken på lufthavnen på La Palma har i periopder blitt påvirket av askeskyer, og ved et par tilfeller også Tenerifes nordlige lufthavn.

Vulkanutbruddet startet 19. September på 900 meters høyde i fjellkjeden Cumbre Vieja sørvest på La Palma. 

Lavastrømmene går vestover mot kysten, hvor tre nye landtunger er i ferd med å bli bygd opp.

Se bildeserie 1 fra vulkanutbruddet. 

Bildeserie 2 fra vulkanutbruddet. (Nye bilder er lagt til).

Temaside om vulkanutbruddet