I dag pågår årets store julelotteri i Spania

"El Gordo" ("Tjukkasen") kalles lotteriet på folkemunne. Over 20 milliarder kroner (2,38 millioner euro) i gevinster deles ut. Toppgevinsten er på cirka 40 millioner kroner.

Førstepremien er på fire millioner euro. I lotteriet brukes stivpyntede barn til å synge tallene som trekkes ut. Foto: Loteria de Navidad

Andrepremien i år på cirka 12,5 millioner kroner (1,25 millioner euro) ble trukket allerede før klokken 9 kanarisk tid, og gikk til lodd nummer 21015.

Hovedpremien "El Gordo", ble trukket senere på lodd nummer 03347. Loddkjøpere har kjøpt dette loddet blant annet i kommunene Santa Lucía de Tirajana, Las Palmas, Telde, Gáldar, Arucas, Teror, Guía, Firgas og Agüimes på Gran Canaria.

På Kanariøyene har folk kjøpt lodd for 92,5 millioner euro i år, 4,7 prosent mer enn i fjor, ifølge en pressemelding fra Loteria Navidad. Det vil si over 40 euro per innbygger.

I Spania har salget økt med 2,1 prosent til 2819 millioner euro.

Trekningen foregår direkte på spansk tv og pågår fra morgenen og langt ut på dagen. Mange spanjoler benker seg foran fjernsynet for å følge med.

Trekningen foregår ved at et stort, gyllent lotterihjul blir sveivet rundt. Nummeret på ballen som ruller ut av buret blir sunget ut av et stivpyntet barn, og gjentatt av et annet stivpyntet barn.

Ballen blir så vist til et kontrollpanel av voksne og lagt i stabel

Dette pågår i flere timer, og barna som leser opp tallene blir byttet ut i flere omganger. 

Hovedgevinsten blir delt ut til hvert sett på ti lodd av totalt 1800 lodd med nummeret som blir trukket ut.

Reglene kan virke kompliserte for den som ikke er innsatt. Gevinstene går til serier av lodd med samme nummer, slik at den deles av alle som har kjøpt dette loddnummeret.

Sannsynligheten for at du vinner mer enn du har kjøpt lodd for er drøyt fem prosent. Det er dermed nesten 85 prosent sannsynlig at du taper innsatsen, ifølge analyser gjort ved universitetet i San Pablo.

Julelotteriets historie går 200 år tilbake i tid. Du kan følge med på trekningen på Laloterianavidad.com.

Tags