Leieprisene for boliger har steget med 40-45 prosent de fem siste årene

En ny rapport fra Spanias Bank viser at leieprisene for faste boliger på Kanariøyene har steget med 40-45 prosent i store byer og turistområder.

Kvinne studerer prisene for leie og kjøp av bolig i vinduet til en eiendomsmegler på Gran Canaria. Foto: Canariajournalen

Leieprisene er for Kanariøyene som helhet i gjennomsnitt på sitt høyeste noen sinne, viser rapporten, som ble publisert denne uken.

Rapporten viser også  at Kanariøyene er blant regionene som har hatt den største prisstigningen.

45 prosent opp i Las Palmas

I de to provinshovedstadene Las Palmas de Gran Canaria og Santa Cruz de Tenerife har prisene steget med henholdsvis 45 og nesten 40 prosent

Årsaken til prisstigningen er en økende etterspørsel. Dette kommer av flere ting:

  • Det er en økning i antallet innbyggere som trenger bolig.
  • Flere enn tidligere leier i stedet for å eie etter at mange fikk økonomiske problemer under krisårene. Problemene vedvarer for mange fordi arbeidsledigheten fortsatt er høy og mange jobbkontrakter er usikre, midlertidige, deltidskontrakter eller av kort varighet.
  • Korttidsutleie til turister gir langt høyere inntekter for utleierne, og utleieplattformer som Airbnb har bidratt til at ferieboligmarkedet har vokst sterkt.

Størst prisøkning på Balearene

Balearene er en av de andre populære turismeområdene hvor leieprisene har økt mest. Aller mest. for å være presis. I Palma de Mallprca har de steget med 53 prosent fra 2014 til 2019, ifølge rapporten.

Nest størst prisøkning har det vært i Barcelona. Malaga og Madrid ligger på de neste plassene.

Deretter følger Las Palmas , Valencia og Santa Cruz de Tenerife. 

Her er leieprisene historisk høye

På Kanariøyene er det åtte kommuner hvor leieprisene i dag er på det høyeste nivået noen sinne.

Det er La Oliva, Adeje, El Rosario, Guía de Isora, Icod de los Vinos , La Laguna, Las Palmas de Gran Canaria og Santa Cruz de Tenerife. 

I provinsen Las Palmas (Gran Canaria, Fuerteventura og Lanzarote) ligger gjennomsnittsprisene på et historisk høyt nivå, og i provinsen Santa Cruz de Tenerife, som også omfatter La Palma, La Gomera og El Hierro, 0,6 prosent under sitt høyeste nivå.

Stiger langt mer enn boligprisene

Prisstigningen for leie av boliger er langt større enn for kjøp av boliger, som har hatt en lang slakkere kurve.

I Spania totalt har boligprisene i gjennomsnitt steget med 6,8 prosent fra 2014 til 2019, ifølge rapporten.

Siden renten på boligleie er lav og lånevilkårene gode for tiden, har mange blitt fristet til å kjøpe boliger for å leie ut. Profitabiliteten for utleie som fast bolig er på over 7 prosent i Santa Cruz de Tenerife, hvilket er det tredje høyeste i landet, og 6 prosent i Las Palmas.

Hvis boligene leies ut som ferieboliger i stedet sfor faste boliger, kan inntektene tredobles.

Flere leier, færre eier

Andelen som leier i stedet for å eie bolig er lav i Spania i forhold til andre europeiske land, men har økt de siste årene, også på Kanariøyene, hvor det nå ligger på 19,5 prosent, opp 4,8 poeng fra førkrisetiden.

I Spania ligger andelen som leier boligen de bor i på 23,9 prosent, mens det før kriseårene lå på så vidt over 20 prosent.

Til sammenligning leier 48,6 prosent av tyskerne bolig, og gjennomsnittet i EU ligger på 30,7 prosent.

Siden offisielle statistikker for leiepriser er mangelfulle, har Banko de Espana hentet priser fra utleieportalen Idealista.

Tags