Kanariøyene har mange og dyre leieboliger

Over en tredel av boligene på Kanariøyene er leieboliger, hvilket er den høyeste andelen i Spania. Øygruppen er også blant de dyreste i landet.

Kanariøyene har Spanias høyeste andel av leieboliger. Foto: Canariajournalen

Prosentandelen leieboliger på Kanariøyene er 34,5, ifølge en rapport som kom på torsdag fra det spanske boligobservatoriet.

Leieprisene på Kanariøyene er blant de fem dyreste regionene i Spania. Bare Madrid, Catalonia Baskerland og Balearene har høyere boligleiepriser.

Dette gjelder faste boliger, ferieboliger som leies ut for kortere tid er ikke inkludert.

I Spania er det 23,9 prosent leieboliger, opp fra 20,4  prosent i 2011.

Balearene har den nest høyeste andelen leieboliger (34,1 prosent), og Catalonia er nummer tre med 30,4 prosent.

Den største aldersgruppen av mennesker som leier i stedet for å eie bolig i Spania er under 30 år. Over sju av ti (70,4 prosent) av disse leier, en kraftig økning fra 2007, da det var 41,9 prosent.

Den nest største gruppen er mellom 30 og 44 år. I denne alderen er det nesten fire av ti (39,8 prosent) som leier. I 2007 utgjorde disse 25,7 prosent.

Gjennomsnittlig leiepris for boliger i Spania er 674 euro per måned.

I den dyreste regionen, Madrid, ligger gjennomsnittet på 819 euro, og i Barcelona 769 euro. Lugo er billigst med 336 euro.

Det mangler prisdata for Kanariøyene i rapporten, som kun opplyser at Kanariøyene er den femte dyreste regionen.

Prisene som boligobservatoriet har samlet inn er noe lavere enn det boligportalene Fotocasa og Idealista opererer med i sine statistikker.

De provinsene hvor det er dyrest å leie bolig er Madrid, Barcelona og Guipúzcoa. Der er gjennomsnittet henholdsvis 819, 769 og 730 euro.

Den høyeste leieprisen per kvadratmeter av provinsene er Guipúzcoa med 11 euro, fulgt av Madrid med 10,70 og Barcelona med 9,60 euro.

I Lugo  ligger det på 3,50 euro per kvadratmeter i måneden.

Tags