De allierte trodde Hitler kunne gjennomføre et stille kupp på Kanariøyene

Nasjonalarkivet i Storbritannia har nylig deklassifisert hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig som angivelig viser at de allierte trodde Hitler kunne komme til å erobre Kanariøyene.

Nazifly på Gando, Gran Canaria avfotografert en gang mellom 1938 og 1940. Foto: Suarez Robaina / Fotos Antiguas Canarias

Dette trodde de han kunne gjøre gjennom et internt kupp ved først å bestikke lokale tjenestemenn i maktposisjoner, og ved å styrke den private, tyske kolonien som allerede befant seg på Kanariøyene, skriver avisen ABC, som skal ha fått innsyn i rapporten.

Etterretningsrapport

Vurderingen kommer frem i en rapport fra en underkomite i den britiske etterretningen, datert 11. desember 1940, administrert av det britiske krigskabinettet og signert av agentene Cavendish, Stephens, Boyle og Hatton, skriver avisen El Pais.

Hitler hadde mindre enn to måneder i forveien mislyktes i å få Spania med i krigen på nazistenes side under et møte med general Franco på jernbanestasjonen i Hendaye.

Forfatterne av dokumentet skal ha undersøkt muligheten for at Kanariøyene, som kunne bli et strategisk sted for operasjoner i Atlanterhavet, kunne falle i nazistenes hender.

Økt militær aktivitet

De skal ikke ha fanget opp indikasjoner på at tyskerne hadde planer om å invadere Kanariøyene på det tidspunktet, men anfører at det måneden før hadde vært betydelig militær aktivitet på øygruppen med forbedringer av forsvarsstillingene, styrking av garnisonen med flere soldater fra fastlandet og Balearene og nye forsyninger av ammunisjon.

Dette skal de ha vurdert til at ble gjort som et avskrekkende tiltak i tilfelle tyskerne vurderte å innta øygruppen med makt.

De allierte la året etter selv planer om en mulig invasjon av Kanariøyene i fall Spania gikk sammen med aksestyrkene, Operasjon Pilgrim, der havnen i Las Palmas først skulle inntas.

2.000 tyskere befant seg på Kanariøyene

I rapporten blir det angivelig påpekt at selv om det ikke var grunn til å frykte en tysk militær invasjon, kunne de tenkes å forsøke seg på et kupp innenfra, støttet av den tyske kolonien på rundt 2.000 mennesker, hvorav noen nylig hadde ankommet inkognito, og tilstedeværelsen av tyske skip i de kanariske havnene.

Det vises ifølge ABC til at den sosiale situasjonen på Kanariøyene, som var anstrengt på grunn av dårlige økonomiske vilkår, og indikasjoner på et visst misnøye med Francos regime, kunne bidra til gjennomføringen av et internt kupp.

Et kupp fra innsiden ville være gjennomførbart, særlig hvis lokale autoriteter først ble bestukket, står det angivelig i rapporten.

Konklusjonen skal være at Hitler kunne overta Kanariøyene fra innsiden hvis han ville.

Avviste muligheten for flystøttet angrep

En hypotetisk flyunderstøttet militær invasjon ble angivelig utelukket fordi den nærmeste flybasen på Luftwaffes hender var i Frankrike, hvilket var for langt unna, og det var ingen bevis som understøttet et luftangrep fra fransk Marokko eller spansk Sahara.

En militær invasjon ville derfor måtte være helt og holdent marinebasert, uten luftstøtte, står det etter sigende i rapporten.

10.000 soldater på Kanariøyene

Den skal også inneholde en detaljert oversikt over forsvarsressursene på Kanariøyene:

Cirka 10.000 soldater, 52 fly stasjonert på Gran Canaria, hvorav 24 tyske bombefly av typen Junker Ju 52 og 28 italienske kampfly av typen Fiat CR. 32.

23 andre bombefly skal ha vært stasjonert på Cape Juby i Vest-Sahara:

Tolv tyske Heinkel He 111, fem Ju 52 og seks italienske Savoia-Marchetti SM. 81.

Tags